‘Priester zijn in de Rooms-Katholieke Kerk, dat is mijn roeping’

Een jonge Zwitserse theologe, Jacqueline Straub, is er heilig van overtuigd dat God haar tot het priesterschap heeft geroepen in de Rooms-Katholieke Kerk. Die roeping ontving ze naar haar zeggen tijdens een zomerkamp van een evangelische kerk.

Jacqueline Straub (30) groeide op in Zuid-Duitsland, maar leeft momenteel met haar echtgenoot – evenals zijzelf rooms-katholiek theoloog – in Zwitserland. Ze pleit sinds tien jaar in boeken, artikelen en talloze optredens voor televisie en radio voor toelating van vrouwen tot het priesterambt in de Rooms-Katholieke Kerk.
‘Ik mag hier in mijn parochie niet meer als vrijwilliger werkzaam zijn’, vertelt Straub op een zonnig terras in haar Zwitserse woonplaats Muri, waar ooit een grote en belangrijke benedictijner abdij gevestigd was; die heeft de inval van de Franse troepen van Napoleon niet heeft overleefd.
‘De parochianen hier zijn eigenlijk heel open en progressief. Maar de priester en de diaken zijn, denk, ik bang hun baan kwijt te raken, omdat een heel kleine conservatieve minderheid brieven aan de bisschop zouden kunnen schrijven.’

U beschrijft in uw boeken hoe uw roeping tot het priesterschap u overkomen is tijdens een evangelisch zomerkamp.

‘We woonden in een kleine stad, waar het overgrote deel van de bevolking actief rooms-katholiek was. Maar ik had een vriendin en klasgenoot die lid was van een evangelische kerk. Omdat die er in onze plaats niet was, ging ze in München naar de kerk. Toen ik veertien was, ben ik met haar meegegaan. Ik voelde me er niet thuis. Ik miste iets: de schoonheid van de liturgie, de gotiek en de barok die ik in katholieke kerken was tegengekomen, hoewel we thuis geen kerkelijk betrokken gezin waren.

Een schoolvriend in hetzelfde stadje was katholiek. Af en toe ging ik met hem, samen met mijn evangelische vriendin, mee naar de mis. De pastoor kon goed preken. Soms denk ik: als we toen in die parochie een slecht prekende priester gehad hadden, was ik vandaag evangelisch geweest. Maar hij was ongelofelijk goed.

Vlak voor mijn vijftiende verjaardag ging ik met mijn vriendin mee naar het zomerkamp van haar evangelische kerk. Tijdens dat kamp heb ik de tijd en de ruimte genomen om de Bijbel te lezen en daar heb ik tijdens momenten van gebed iets in me gevoeld – een innerlijke zekerheid, dat ik zou willen doen wat de pastoor in mijn woonplaats ook deed. Tegelijkertijd zei ik tegen mezelf dat het onmogelijk was.

Lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

drie boeken

Jacqueline Straub publiceerde inmiddels drie boeken. Het eerste heet Jung, katholisch, weiblich (2016); daarin beschrijft ze het persoonlijke verhaal van ‘mijn levensweg en verlangen om priester te worden’. Een later volgde Endlich Priesterin sein!, een theologische bespreking van het thema priesterschap en vrouwen. Ze weegt daarin alle argumenten voor en tegen. ‘Ik wijs daar op de gaten in de officiële argumentatie’, zegt ze er zelf over. Haar derde boek, uit 2018, werd een jaar later ook in het Nederlands vertaald onder de titel ‘Kick’ de kerk uit haar coma. Straub, die in haar vrije tijd actief kickbokst, beschrijft daarin de veranderingen die de Rooms-Katholieke Kerk volgens haar nodig heeft om de boodschap van Jezus aan jonge generaties te kunnen doorgeven. Momenteel werkt Straub aan een vierde boek, waarin ze aan de hand van de thema’s ‘geloof, hoop en liefde’ wil pogen mensen met de christelijke boodschap te raken.

bron: nederlands dagblad

beeld: © https://nederlandsdagblad.pubble.cloud/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *