RK-kerk onderschrijft ‘Het Groene Normaal’

Deze week is ‘Het Groene Normaal’ gelanceerd. Dit Nederlandse manifest is een dringende oproep gericht aan christenen om voorop te lopen in de strijd voor een duurzame wereld.

Diverse organisaties hebben zich inmiddels achter het manifest geschaard, waaronder Laudato Si’ (werkgroep van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en Konferentie Nederlandse Religieuzen), Micha Nederland, Missie Nederland, Groene Kerken, A Rocha en de ChristenUnie.


Initiatiefnemer is de 42-jarige Alfred Slomp. Toen deze baptist uit Veenendaal wetenschappers, opiniemakers en burgers hoorde zeggen dat de coronacrisis ook een kans is om door te pakken in de verduurzaming van onze economie, kwam hij op het idee van een manifest. Het was hem opgevallen dat teveel christenen te weinig warm lopen voor de zorg voor het ‘gemeenschappelijk huis’.

Slomp, werkzaam in het voortgezet speciaal onderwijs, is oprichter van ‘God in de supermarkt’, een christelijke organisatie die workshops over een duurzame levensstijl geeft bij conferenties, in kerken en op festivals.

“Ieder mens zou zich moeten inzetten voor een eerlijke en rechtvaardige wereld, maar christenen hebben hiervoor een moreel ijkpunt, een ethisch kader”, zegt Slomp in een op 29 augustus gepubliceerd interview met dagblad Trouw.

“God roept ons op voor de aarde te zorgen. In de niet-christelijke wereld wordt daar al hard aan gewerkt, en daar moeten christenen bij aanhaken. Het kan niet zo zijn dat wij bekendstaan als tegen abortus, tegen de koopzondag en tegen duurzaamheid. Wij zijn dit aan onze schepper verplicht”, aldus Slomp, die ook een boek schreef, getiteld Het Groene Normaal.

In het manifest schrijft Slomp dat de inrichting van de maatschappij moet veranderen. Dat kan uiteraard alleen via de politiek. De Tweede Kamerfractie van ChristenUnie heeft het ondertekend, maar het CDA staat vooralsnog niet op de lijst van ondertekenaars. Volgens Slomp zijn duurzaamheid en rechtvaardigheid niet zo in beeld bij het CDA. “Ik zou het niet zo geloofwaardig vinden als zij erbij stonden. We hebben wel contact gezocht met De Linker Wang, de christenen in GroenLinks, maar we hebben nog geen reactie gehad.”

bron: kro-ncrv

<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *