Verwarming en coronagevaar

Kan verwarming corona verspreiden?
Nu de herfst voor de deur staat en binnenkort ook in kerkgebouwen de verwarming weer aangaat, dient de vraag zich aan of de verwarmingsinstallatie in kerken het coronavirus kan verspreiden? Die vraag is relevant, omdat in veel kerken gebruik gemaakt wordt van heteluchtverwarming.

Het bisdom Roermond heeft hierover contact gezocht met een van de grootste leveranciers van luchtverhitters voor kerken in Nederland. Het antwoord luidt dat de kans dat er een besmetting ontstaat door de luchtcirculatie van de verwarmingsinstallatie nihil is, omdat in de meeste gevallen de aanzuigroosters meer dan drie meter verwijderd zijn van de stoelen of banken waarop de kerkgangers zitten. Een gepaste afstand tot de roosters (drie meter of meer) is daarbij dus wel een voorwaarde.
Ook het RIVM geeft aan dat het coronavirus zich niet langdurig en
over grote afstanden in de lucht kan verplaatsen. Op de website van het RIVM is daarover meer te lezen.


Voorzorgsmaatregelen
Parochies die zich toch zorgen maken of het zekere voor het onzekere willen nemen, kunnen enkele voorzorgsmaatregelen treffen. Zo wordt geadviseerd om de kerk vóór de viering te verwarmen en de
verwarming uit te zetten tijdens de viering, als de deuren gesloten zijn. Ook kan een lint om de roosters worden geplaatst en is het verstandig om een afstand van drie meter tot het lint aan te houden, waarbinnen niemand bij
de vloerroosters mag gaan zitten.
In algemene zin wordt geadviseerd om de kerk tot een temperatuur van 16-18 graden te verwarmen en niet tot bijvoorbeeld 20-22 graden. Ook is het verstandig dat het zangkoor of andere medewerkers aan de viering niet in
de buurt van een aanzuigrooster gaan staan. Ook hier geldt een afstand van minimaal drie meter. Dit is om dezelfde reden waarom meezingen tijdens de vieringen tot op heden niet is toegestaan.

Filters
Het heeft geen zin, zo laten de deskundigen weten, om andere filters in het verwarmingssysteem te plaatsen. Het enige dat mogelijk zou kunnen helpen, is een UV-filter (dat ook in bijvoorbeeld cleanrooms wordt gebruikt).
Maar deze zijn buitengewoon kostbaar en geven bovendien ook geen honderd procent garantie, omdat dan ook de zekerheid moet bestaan dat de lucht daadwerkelijk langs dat filter wordt geleid. Grote investeringen in filters en dergelijke hebben geen toegevoegde waarde als de basisregel van drie meter uit de buurt van een aanzuigrooster wordt nageleefd.
Website RIVM

bron: Webmagazine Clavis – Bisdom Roermond –

beeld: © sanispecials.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *