Congolese kardinaal Besungu wordt raadgever van de paus

Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu © EVL/Tertio

Wie mocht denken dat er een einde zou komen aan de Adviesraad van Kardinalen met wie de paus overlegt over reorganisatie van de Curie o.a., heeft het mis. Verschillende leden van de oorspronkelijke raad *van 9 personen( zijn om diverse redenen afgevallen, maar nu heeft de paus de vacatures ingevuld. Het is een teken dat de paus op deze weg wil verder gaan.

Naast kardinaal Reinhard Marx (aartsbisschop van München-Freising, Duitsland) heeft paus Franciscus ook de kardinalen Pietro Parolin (staatssecretaris van de Heilige Stoel), Seán O’Malley (aartsbisschop van Boston, VS), Oswald Gracias (aartsbisschop van Bombay, India) en Giuseppe Bertello (voorzitter van het gouvernement van Vaticaanstad) bevestigd als leden van de Raad van Kardinalen (de K6), die hem moeten adviseren in zijn hervormingsbeleid. De in ongenade gevallen kardinaal Angelo Becciu, die dinsdag al verstek gaf voor de vergadering van de adviesraad, is nu ook officieel niet langer lid van de raad. In zijn plaats komt kardinaal Fridolin Ambongo Besungu (de aartsbisschop van Kinshasa, DR Congo). Bisschop Marco Mellino wordt de nieuwe secretaris van de raad.

De kapucijn Fridolin Ambongo Besungu volgde eind 2018 kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya op als aartsbisschop van Kinshasa. Hij werd in 1960 geboren in Boto (Molegbe). In 1987 legde hij zijn eeuwige geloften af en een jaar later werd hij tot priester gewijd. Na zijn studie theologie in Rome werd hij pastoor, viceprovinciaal van de kapucijnen in Congo, voorzitter van de Congolese Unie van Religieuzen en regionaal verantwoordelijke voor de kapucijnen in Afrika. In 2005 werd hij benoemd tot bisschop van Bokungu-Ikela en in november 2016 werd hij aartsbisschop van Mbandaka-Bikoro.

Tegelijk benoemde paus Franciscus de vorige secretaris van de raad van kardinalen, bisschop Marcello Semeraro, tot nieuwe prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Hij volgt er kardinaal Becciu op. Marcello Semeraro werd geboren in Monteroni en in 1971 tot priester gewijd. Hij studeerde theologie aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen in Rome. In 1998 werd hij bisschop van Oria en in 2013 secretaris van de Raad van Kardinalen (toen nog de K9). 

Bron en beeld : VIS/Vaticannews.va-kerknet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *