Hoe de bisschoppen in hun conflict met de Radboud Universiteit de greep verloren op hun liefdesbaby

Analyse Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit in Nijmegen mag zich binnenkort niet meer officieel katholiek noemen. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen dinsdag laten weten. Aanleiding is een conflict over het benoemen van toezichthouders. 

door Stijn Fens in het Dagblad Trouw

Oud-premier Piet de Jong vertelde ooit aan kerkhistoricus Paul van Geest hoe hij door zijn ouders op de trein naar Nijmegen werd gezet om daar naar de katholieke universiteit te gaan kijken, die er nog niet zo lang stond. “Hieraan hebben wij allemaal meebetaald”, vertelden ze erbij. De katholieken in ons land waren enorm trots op dit kroonjuweel van de emancipatie. De Nijmeegse universiteit was niets minder dan een liefdesbaby van de katholieke intellectuelen en de bisschoppen. Aan dit gezamenlijke ouderschap komt nu een einde.

Dinsdag kreeg de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), die toezicht houdt op de Radboud Universiteit en het Radboudumc, post van een vertrouwde gesprekspartner, de Nederlandse bisschoppenconferentie. Het bleek niet de agenda van een volgende ontmoeting, maar een heus decreet, ondertekend door Hans van den Hende, voorzitter van de conferentie. Hierin laten de bisschoppen weten per 15 november het predicaat katholiek van de SKU in te trekken. Het decreet vormt het slotakkoord van een slepende machtsstrijd tussen de bisschoppen en de SKU over de benoeming van bestuurders.

Dit jaar belandden de twee partijen zelfs voor de Ondernemerskamer in Amsterdam. Die bepaalde…..

lees het volledige artikel in het Dagblad Trouw

Het begon zo mooi

Lees ook: 

Bisschoppen verliezen invloed aan de Radboud Universiteit

De Nederlandse bisschoppenconferentie wees leden van de raad van toezicht van de Nijmeegse universiteit af omdat ze ‘niet katholiek genoeg’ waren. Maar de Ondernemingskamer heeft de bisschoppen buitenspel gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *