Kardinaal Pell ontvangen door paus Franciscus

Eerste ontmoeting na misbruikproces

De Australische Curiekardinaal, George Pell, werd vandaag door paus Franciscus ontvangen voor een privégesprek. Het Vaticaan heeft geen details bekendgemaakt. Pell, de voormalige financieel directeur van het Vaticaan, was de hoogste kerkvertegenwoordiger in zijn thuisland, beschuldigd van seksueel misbruik, veroordeeld en vervolgens in hoogste instantie vrijgesproken. De audiëntie bij Francis was de eerste ontmoeting sinds de start van de gerechtelijke procedure in juli 2017. De 79-jarige kardinaal is een belangrijke getuige in een investeringsaangelegenheid van het Vaticaan Staatssecretariaat.

Pell was op 30 september voor het eerst na drie jaar vanuit Australië teruggekeerd naar zijn Romeinse appartement. Pell zei niets over de reden van zijn reis. Vorige week werd hij, ondanks een quarantaineverplichting van veertien dagen in Italië, gezien in de buurt van het Vaticaan, waar tal van curiebureaus zijn gevestigd.

Machtsstrijd met kardinaal Becciu?

Pells mandaat als prefect van het economisch secretariaat eindigde in februari 2019. Volgens het Pauselijk Jaarboek bekleedt hij geen andere functies meer in de Curie. Het Vaticaan wilde, afhankelijk van de uitkomst van het proces in Australië, de mogelijkheid open houden voor een interne kerkelijke strafzaak wegens beschuldigingen van misbruik. Waarnemers gaan ervan uit dat onderzoeken door de verantwoordelijke curie-autoriteit nu zijn stopgezet. 
Italiaanse media speculeren dat een machtsstrijd met kardinaal Giovanni Angelo Becciu, een voormalig topambtenaar van het Vaticaanse Staatssecretariaat, ook een rol speelde in de zaak van Pell in Australië.

zie ook ons eerder bericht

bron: Domradio.de

beeld: wikipedia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *