Onrust onder katholieken over uitspraken paus over geregistreerd partnerschap voor homo’s

Het pleidooi van paus Franciscus voor een geregistreerd partnerschap voor homostellen heeft wereldwijd tot hevige discussies geleid. In de katholieke wereldkerk zijn de woorden zowel in lijn met de leer als revolutionair.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

Paus Franciscus groet deelnemers aan de woensdagaudiëntie van 21 oktober 2020 op afstand. Na de audiëntie ontmoette in een aparte ruimte regisseur Evgeny Afineevsky en enkele van zijn medewerkers.(beeld Epa / Vatican Media)

Eigenlijk gaat de hele heisa maar over negentien seconden uit een film van regisseur Evgeny Afineevsky die 118 minuten duurt en die een breed spectrum van thema’s aanspreekt, van migratie en armoede tot discriminatie en milieuvervuiling. Dat de wereldwijde discussie alleen over dit éne thema ging, is des te opmerkelijker omdat Franciscus er in 2014 en 2017 ook al voor pleitte de term ‘huwelijk’ voor heteroseksuele relaties te bewaren, maar tegelijkertijd ‘geregistreerde partnerschappen’ wettelijk mogelijk te maken om homostellen te erkennen en juridisch te beschermen.

De discussies draaiden de afgelopen dagen rond drie zaken. Allereerst zagen sommigen in Franciscus’ uitspraken een tegenspraak een Vaticaans document uit 2003 waarin stevig werd gewaarschuwd een ‘legale erkenning van partnerschappen tussen homoseksuele personen’. Meerdere bisschoppen, onder wie kardinaal Gerhard Müller vonden dan ook dat Franciscus brak met de leer.

Ten tweede werd door sommige bezorgde katholieken, ….

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

zie ook het artikel in “America” het Amerikaanse tijdschrift van de jezuïten

bron: America/Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *