Paus ondertekent encycliek

Eerste reis sinds lockdown: paus viert de mis in Assisi

Het was een van de kortste pauselijke reizen ooit in de geschiedenis, en de eerste sinds het begin van de coronapandemie: paus Franciscus bezocht Assisi op zaterdagmiddag. In de crypte van de basiliek van San Francesco vierde hij een eucharistie.

Slechts een handvol mensen kon deelnemen, kennelijk religieuzen van de franciscaanse religieuze familie. Bijna allemaal droegen ze gezichtsmaskers tegen Covid. Franciscus zelf, gekleed in een witte kazuifel versierd met een gouden kruis, vierde de mis bij het graf van de heilige, wiens feest elk jaar wordt gevierd op 4 oktober, zonder gezichtsmasker.

Geen preek, geen vredesgroet

De reis had een privékarakter. Franciscus kwam overdag uit Rome, onderweg stopte hij in de Umbrische stad Spell. Achter barrières zwaaiden enkele mensen in de bovenstad van Assisi naar het konvooi van de paus. Franciscus bad kort in de basiliek van Santa Chiara voordat hij doorging naar de St. Franciscuskerk.

De mis in de vrij smalle, moderne crypte van de gotische dubbele basiliek begon laat. Er werd geen preek gehouden. In plaats daarvan was er na het lezen van het evangelie een moment van stilte en gebed. Vanwege besmettingsgevaar zagen de deelnemers af van een vredesgroet.

Voordat de encycliek werd ondertekend

Voordat de encycliek werd ondertekend

Nieuwe encycliek gesigneerd

Franciscus is de eerste paus die zichzelf noemt naar de heilige van Assisi. Hij heeft Assisi al verschillende keren bezocht, voor het eerst op 4 oktober 2013, ruim zes maanden na zijn verkiezing tot het Romeinse bisdom. Met het oog op de coronapandemie heeft het Vaticaan in maart 2020 alle geplande reizen van paus Franciscus opgeschort.

Na de mis signeerde de paus onder spontaan applaus van de aanwezigen zijn derde encycliek “Fratelli tutti” op het altaar van de crypte. Hij sprak kort en bedankte de eerste sectie van het Vaticaanse Staatssecretariaat voor het werk aan de tekst. De sociale encycliek is gebaseerd op een citaat van St. Franciscus van Assisi. De tekst wordt zondagmiddag na het Angelusgebed van de paus in het Vaticaan gepubliceerd.

De auto met de paus rijdt door de bovenstad van Assisi

De auto met de paus rijdt door de bovenstad van Assisi

Het was de eerste openbare ondertekening van een encycliek in de moderne geschiedenis. De paus wilde de franciscaanse inspiratie van de tekst benadrukken.

bron en beeld: (vaticaan nieuws – sk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *