Voormalig spiritueel leider van Medjugorje geëxcommuniceerd

Pelgrims bij het Mariabeeld op de Verschijningsheuvel in Medjugorje, Bosnië-Herzegovina (CNS / Paul Haring)

Een gelaïciseerde priester die de geestelijk leidsman was geweest van zes mensen die zeiden dat ze visioenen van de Heilige Maagd Maria hadden meegemaakt in de Bosnische stad Medjugorje, is geëxcommuniceerd.

Tomislav Vlasic, een voormalige Franciscaan, is op 15 juli geëxcommuniceerd door een decreet van deVaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer. De excommunicatie werd vorige week bekend gemaakt door het bisdom Brescia in Italië, waar de heer Vlasic woont.
Het bisdom meldt dat Vlasic sinds zijn laïcisatie “apostolische activiteiten met individuen en groepen is blijven doen, via conferenties en online; hij is zich blijven presenteren als een religieus en priester van de katholieke kerk en simuleert de viering van sacramenten. Hij was de bron van “ernstig schandaal voor katholieken” door de richtlijnen van kerkelijke autoriteiten te negeren.

Hij werd in 2009 beschuldigd van het onderwijzen van valse leerstellingen, het manipuleren van gewetens, ongehoorzaamheid aan kerkelijk gezag en seksueel wangedrag.
Een persoon die wordt geëxcommuniceerd, mag de sacramenten niet ontvangen totdat de straf is opgeheven.

Vermeende Mariaverschijningen in Medjugorje zijn lange tijd een onderwerp van controverse geweest in de kerk, die door de kerk zijn onderzocht, maar nog niet geverifieerd of afgewezen.
De vermeende verschijningen begonnen op 24 juni 1981, toen zes kinderen in Medjugorje, een stad in het huidige Bosnië en Herzegovina, beweerden verschijningen van de Heilige Maagd Maria te hebben gehad.

bron: CNA
beeld: ©

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *