Britse RK-kerk “stelde eigen reputatie boven welzijn kinderen”

De Rooms-Katholieke Kerk in het Verenigd Koninkrijk gaf decennialang prioriteit aan haar eigen reputatie boven het welzijn van kwetsbare kinderen; daarbij werden haar morele doelen verraden door degenen die kinderen seksueel misbruikten, aldus een vandaag gepubliceerd onafhankelijk onderzoeksrapport.

De katholieke kerk ontving tussen 1970 en 2015 meer dan 900 klachten over meer dan 3000 gevallen van seksueel misbruik van kinderen in Engeland en Wales, en sinds 2016 waren er nog meer dan 100 meldingen per jaar.

“In dit rapport wordt geconstateerd dat de katholieke kerk herhaaldelijk heeft nagelaten slachtoffers en overlevenden te ondersteunen, terwijl ze wel positieve actie ondernam om vermeende daders te beschermen. Onder meer door hen naar verschillende parochies over te plaatsen”, aldus het rapport.

Bericht bekijken

“Slachtoffers beschreven de diepgaande en levenslange gevolgen van misbruik, waaronder depressie, angst, zelfbeschadiging en vertrouwenskwesties.”

Het rapport bekritiseert de hoogste katholieke leider in Engeland en Wales, kardinaal Vincent Nichols, omdat hij geen enkele persoonlijke verantwoordelijkheid heeft erkend of medeleven had getoond met slachtoffers in recente onderzochte gevallen.

Het Vaticaan en de apostolisch nuntius in het VK hebben ondanks herhaalde verzoeken geen getuigenverklaring afgelegd bij het onderzoek. Het rapport vindt hun gebrek aan medewerking onbegrijpelijk. 

bron: kro-ncrv/katholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *