Kant-en-klare coronaproof kerstwandeling

Ideeën van gemeenten voor gemeenten:

20 nov 2020

Op zoek naar een coronaproof kerstidee? Misschien is een kerstwandeling een goed idee. Protestantse gemeenten in Nieuw-Vennep en Waalre delen graag hun kant-en-klare opzet voor een kerstwandeling.

Digitale kerstwandeling

De protestantse gemeente Crosspoint in Nieuw Vennep heeft een digitale variant van de kerstwandeling opgezet. Het thema is “Je wandelt nooit alleen”. Ze hebben 15 scènes – die normaal gesproken op straat worden gespeeld – inmiddels opgenomen op video of door een interactieve scène vervangen. De wandeling is vanaf 6 december overal te volgen via een smartphone of tablet.

Gemeenten waar niet zelf een kerstwandeling of alternatief wordt georganiseerd worden uitgenodigd om aan te haken en aan te bieden als eigen kerstwandeling. De digitale kerstwandeling is vanaf 6 december tot kerst 24/7 beschikbaar.

Er zijn twee manieren om deze kerstwandeling over te nemen:

  • Organiseer, wanneer de lokale verordeningen dit toelaten, een fysieke wandelroute. Dat kan door langs een route 15 posters te plakken die verwijzen naar de scènes. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om bijvoorbeeld klaar te staan met chocolademelk of een vuurkorf bij een eigen locatie op een specifieke datum. 
  • Biedt de wandeling digitaal aan. Via de eigen website van de gemeente verwijs je naar www.kerstwandeling2020.nl. Op je eigen website start de gemeente bijvoorbeeld met een eigen videoboodschap waarna de bezoeker digitaal door de scènes van de kerstwandeling wordt geleid. De volgende scène komt telkens na aflopen van een timer beschikbaar. In deze variant kunnen mensen zelf een wandeling maken tussen het bekijken van de scènes door. Eventueel kan men het ook thuis of in een groep (binnen de op dat moment geldende coronaregels) bekijken.

Neem voor deelname of een voorproefje contact op via www.kerstwandeling2020.nl. Crosspoint vraagt per gemeente een vrijwillige bijdrage met een richtbedrag van 50,- euro om te delen in de onkosten. Deelnemende gemeenten worden in de kerstwandeling vermeld waarbij bezoekers na afloop van de kerstwandeling weer naar website van de lokale gemeente terug kunnen gaan.

Ook in Pijnacker-Delfgauw zijn ze enthousiast over deze vorm. Zij geven tips hoe een gemeente eventueel zelf nog een digitale kerstwandeling kan opnemen. 

Pad van Verwondering

In de Protestantse Gemeente Agnus Dei in Waalre is een vorm gezocht die het midden houdt tussen op weg gaan, vieren en verwonderen. De thema’s Verwondering, Verwachting, Vrede, Verstilling en Verbinding zijn de basis voor de inrichting van vijf verschillende plekken in en rond de kerk. Iedere plek krijgt zijn eigen karakter.

De lijn die de plekken verbindt wordt gevormd door vijf personages uit het Kerstevangelie. Zij nemen de groepen van steeds twintig deelnemers bij de hand en vertellen in fragmenten het Kerstverhaal vanuit hun eigen perspectief.

Het geheel duurt niet langer een uur. Elk half uur start er een nieuwe groep. Deelname kan alleen door vooraf in te schrijven.

Op Preekwijzer.nl staat uitgelegd hoe een gemeente een Pad van Verwondering kan organiseren.

Zie ook:Kerst – kerk naar buiten in coronatijd Coronaproof engelenproject zorgt voor saamhorigheid

bron:pkn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *