Noodkist terug in de Sint-Servaas

De Noodkist van de Heilige Servatius heeft onlangs in Maastricht een nieuwe permanente plek gekregen. Voortaan staat het cultusobject in de Sint-Servaasbasiliek. Daarmee is de situatie van vóór 1800 in ere hersteld.

Het schrijn, dat de stoffelijke resten van Servatius (4de eeuw) bevat, stond al die jaren in de schatkamer van de basiliek aan het Keizer Karelplein. Nu bevindt het zich in het noordertransept van de basiliek. Met de verplaatsing wilde het kerkbestuur benadrukken dat de Noodkist een godsdienstig voorwerp is in plaats van een museaal object. 

De naam Noodkist is ontleend aan het gebruik om het voorwerp in tijden van nood in processie door de stad te dragen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1991 aan het begin van de Golfoorlog. Verder wordt hij ook tijdens de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart door Maastricht gedragen.

“De Noodkist hoort in de basiliek thuis”, zegt Stan Hoen, woordvoerder van de Sint-Servaas. “Veel Maastrichtenaren die zich zorgen maakten over de pandemie, vroegen ons: ‘Wanneer gaat de Noodkist naar buiten?’ Omdat we voor een processie vanwege corona geen vergunning krijgen, werd besloten om de Noodkist bij het hoogaltaar te zetten. Er kwamen zo’n 1500 mensen bij de kist bidden. Dat was de aanleiding om hem permanent in de sacrale ruimte te installeren.”

De Noodkist kwam op 15 maart, tijdens de eerste coronagolf, in het nieuws. Bisschop Hendrikus Smeets van Roermond bad toen tot de patroon van Maastricht voor bescherming van het volk in deze pandemie. 

bron: kro-ncrv/katholiek

beeld: https://www.kro-ncrv.nl/sites/kro-ncrv-nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *