Verbondenheid met Christus de basis voor Duitse protestanten

door Wim Houtman in het Nederlands Dagblad

De Evangelische Kirche (EKD), de protestantse volkskerk van Duitsland, kiest een toekomstprofiel waarin alles wat de kerk doet, voortkomt uit verbondenheid met Christus. Dat zei kerkleider Heinrich Bedford-Strohm op de synode, die zondag en maandag bijeenkwam.

Tegelijk wil de landelijke EKD miljoenen bezuinigen, oplopend tot zeventien miljoen euro in 2030, een vijfde van het budget. De kerk ging na het Reformatie-herdenkingsjaar 2017 op zoek naar een nieuwe toekomstvisie.

Twaalf trefwoorden
Die kwam er en de synode stemde er maandag mee in, in twaalf trefwoorden, met ‘vroomheid’ als eerste.
Daarbij gaat het om het navolgen van Christus, persoonlijk en in de samenleving. ‘De kerk maakt allen die bij haar willen horen, sterk, zodat zij hun geloof in het dagelijks leven kunnen vertalen en laten zien.’
Verder wil de kerk vooral nog publieke uitspraken doen waar duidelijk een link ligt met het evangelie. Ze wil zoveel mogelijk in het hele land lokaal aanwezig blijven, maar ook experimenteren met nieuwe vormen van gemeente-zijn en betrokkenheid. Dit om de uitnodiging van het evangelie ook te laten uitgaan naar mensen die niet op een traditionele manier kerklid willen zijn.

Lees meer hierover:

De EKD rekent erop tot 2030 de helft van haar leden te verliezen. Dat betekent dat er veel minder geld binnenkomt.

De coronapandemie onderstreept de noodzaak van vernieuwing, zei Bedford-Strohm. Hij haalde het verhaal van de ark van Noach aan als een ‘quarantaine met een goede afloop’: de regenboog en Gods eeuwige verbond met mensen. De opstanding van Christus betekent dat er ‘in het donker een licht is dat niemand meer kan uitdoven’.

De Evangelische Kirche is een federatie van negentien regionale lidkerken en een landelijke gereformeerde kerk; acht van de regiokerken zijn luthers, de andere gemengd. Samen tellen ze 20,6 miljoen leden. Zo’n tien procent daarvan is gereformeerd. De bezuinigingen van zeventien miljoen betreffen alleen het bestuur en de organisaties van de landelijke kerk.
Ook in de financiën wil de Evangelische Kirche van haar toekomstvisie uitgaan. Zo blijft het budget om missionaire gemeenten te stimuleren op peil. De kerk wil onder meer bezuinigen door geen dubbel werk te doen, dat ook in de lidkerken gebeurt, en door verwante organisaties te laten fuseren.

bron: Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *