Wat wisten de pausen?

Vaticaan presenteert rapport over ex-kardinaal McCarrick

Vandaag op 10 november heeft het Vaticaan zijn onderzoeksrapport over de ontslagen Amerikaanse kardinaal McCarrick gepresenteerd. Het rapport behandelt onder meer de rol van pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI. en hoe om te gaan met geruchten over seksueel misbruik. 

Bericht bekijken

Volgens een begeleidende opmerking van Andrea Tornielli, hoofdredacteur van Vatican News, werden “beslissingen genomen die later onjuist bleken te zijn”, ook omdat niet alle respondenten altijd alles zeiden wat ze wisten . Naast het 460 pagina’s tellende rapport publiceerde het Vaticaan een verklaring van kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin.

Volgens het rapport waren de gebeurtenissen bepalend die zich afspeelden toen een geplande benoeming van McCarrick tot aartsbisschop van Washington en dus kardinaal, aan de orde kwam. Een schriftelijke vragenlijst die destijds door Johannes Paulus II was opgesteld leverde geen concreet bewijs. Niettemin adviseerden de toenmalige nuntius in Washington, Gabriel Montalvo, en het hoofd van de bisschoppencongregatie, Giovanni Battista Re, op grond van algemene geruchten om McCarrick niet naar de Amerikaanse hoofdstad over te brengen.

Welke rol speelde Johannes Paulus II?

In een persoonlijke brief aan de pauselijke privésecretaris Stanislaus Dziwisz in augustus 2000, bevestigde McCarrick dat hij “nooit seksuele omgang had gehad met iemand – man of vrouw, jong of oud, geestelijkheid of leek”. Johannes Paulus II, die de brief aan Dziwisz las, geloofde McCarrick. Volgens het rapport is dit ook te wijten aan het feit dat de paus uit zijn tijd in Polen ervaring had met veel gevallen van laster tegen geestelijken.

Nadat in het najaar van 2005 opnieuw beschuldigingen tegen McCarrick opdoken over seksuele intimidatie en uitbuiting van volwassenen, eiste Benedictus XVI het ontslag van de 75-jarige en accepteerde dat ook. Dit kreeg zijn beslag in 2006. Omdat er geen beschuldigingen van misbruik van minderjarigen waren – die waren er alleen in 2017 – heeft de curie geen formele procedure ingeleid. Er bestond wel een mondelinge, later geschreven berisping die aangaf aan McCarrick een teruggetrokken leven moest leiden. De kardinaal bleef door de universele Kerk reizen, die Rome tolereerde.

Gevolgen alleen onder Franciscus

Pas in de zomer van 2017 kwam de eerste concrete beschuldiging van maan de orde kwamisbruik van een minderjarige in New York in de jaren zeventig naar voren. Toen leidde dat het Vaticaan een strafrechtelijke procedure in. Op grond hiervan werd McCarrick in juli 2018 het kardinaalschap ontnomen en zes maanden later werd hij teruggebracht tot de lekenstaat.

In een begeleidende brief schrijft kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin dat sommige van de recente Vaticaanse maatregelen tegen misbruik en doofpotten hun vertrekpunt vinden in de zaak McCarrick. 
In het algemeen is het rapport gebaseerd op alle “relevante documenten” in de archieven van de Heilige Stoel, de Nuntiatuur in Washington en de deelnemende Amerikaanse bisdommen. Daarnaast zijn de betrokkenen, waaronder slachtoffers, mondeling geïnterviewd. Voor zover bekend zijn onafhankelijke deskundigen niet bij het rapport betrokken.

bron: domradio.de
beeld: © https://images.vrt.be/ Mccarick bij paus Johannes Paulus II

lees ook het bericht van The National Catholic Reporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *