Weer leren spreken over de kerk als enthousiaste bruid van een passievolle God

Priester Norbert Schnell heeft een proefschrift geschreven over de kerk(beeld Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt)

De rooms-katholieke priester Norbert Schnell promoveert woensdag op een studie over het bijbelse beeld van de kerk als bruid van Christus. ‘Spreken over de kerk als bruid brengt ons direct naar de kern van het christelijk geloof: de liefde, de eros, God die een innige relatie met ons wil.’
Schnell is rector van de priester- en diakenopleiding Bovendonk in het bisdom Breda en bovendien als priester werkzaam in onder meer de Bredase kathedraal.

Interview door Hendro Munsterman (Nederlands Dagblad)

‘Toen ik ben gevraagd om een promotie-onderzoek te gaan doen, was het me snel duidelijk dat ik iets wilde doen dat relevant is voor hedendaags kerk-zijn’, vertelt de Bredase priester Norbert Schnell (58) over wat uiteindelijk het proefschrift is geworden dat hij woensdag aan de Tilburgse Universiteit zal verdedigen.

‘In het Nieuwe Testament is de metafoor, dit beeld van de kerk als bruid de enige vrouwelijke metafoor voor de kerk, naast andere metaforen als lichaam, volk, tempel. Als we over de kerk in vrouwelijke termen nadenken wordt in de katholieke traditie heel snel de band gelegd met het mariale, ontvangende, contemplatieve aspect. Maar als het bruidsaspect meer aandacht zou krijgen, komen zaken als passie, verlangen en enthousiasme sterker in beeld.’

Waarom is die bruidsmetafoor zo krachtig?

‘Paulus past de huwelijks- en bruidsmetafoor toe op de kerk. Deze beschrijft echter ook al in het Oude Testament de band tussen het volk Israël en God. Er is geen enkele andere metafoor in de Schrift waar de liefdesrelatie tussen God en de kerk zo benadrukt wordt. 

lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *