‘Als je naar de cijfers kinder-misbruik kijkt, valt het in de R.K. Kerk reuze mee’ update

Patrick Chatelion Counet:
‘Misbruik in Rooms-Katholieke Kerk is uitvergroot.’

De cijfers in het rapport-Deetman over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk zijn ‘zwaar overdreven’. En de Nederlandse pers slikte alles voor zoete koek. Dat zegt jurist en theoloog Patrick Chatelion Counet (66) in zijn boek De Deetman files. Een parlementaire enquête had de waarheid uiteindelijk beter boven tafel gekregen.

door Hendro Munstermann in het Nederlands Dagblad

Tien jaar nadat het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken de voorpagina’s van kranten haalde, wil iedereen in de Rooms-Katholieke Kerk maar één ding: de bladzijde omslaan. De kerk is de afgelopen jaren door het stof gegaan en er is door de Nederlandse bisdommen en congregaties in totaal meer dan dertig miljoen euro betaald aan slachtoffers. Dat de voormalige hoogleraar Patrick Chatelion Counet zijn boek publiceert komt dan ook ongele(beeld Wout van Assendelft)gen, maar hij vindt dat hij zijn mond niet mag houden.

Chatelion Counet weet waarover hij spreekt. Als tienjarige jongen werd hij in 1964 misbruikt door een voetbaltrainer. Van 2010 tot afgelopen juli was hij als secretaris van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR) als geen ander betrokken bij het onderzoek naar de kerkelijke misbruikaffaires die in deze jaren aan het licht kwamen.

In 2010 en 2011 deed CDA-coryfee Wim Deetman op verzoek van de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk tussen 1945 en 2010. De misbruikcijfers uit zijn rapport noemt Chatelion Counet nu ‘zwaar overdreven’. Deetman spreekt over 10.000 tot 20.000 slachtoffers, en elders zelfs over ‘enkele tienduizenden’. ‘Maar hij heeft zelf slechts 774 bruikbare meldingen binnengekregen’, zegt Chatelion Counet. ‘Van deze 774 melders heeft 43 procent bovendien vergeten te melden hoe oud ze waren en een derde gaf niet aan wat het misbruik inhield.’

niet onafhankelijk

Maar het opvallendst vindt hij toch: ‘Een maand voordat hij het rapport publiceerde laat Deetman hoogleraar statistiek Paul van der Heijden van de Universiteit Utrecht kijken naar de wijze waarop de commissie gerekend heeft. En deze antwoordt:…..

lees het volledige verhaal in het Nederlands Dagblad

Mede n.a.v.: De Deetman files. Misstanden rond het kindermisbruik. Patrick Chatelion Counet. Uitgeverij Parthenon, Almere 2020, 353 blz.

NRC-journalist Joep Dohmen, die door Chatelion Counet wordt verweten onjuiste gegevens te hebben gepubliceerd, meldt deze krant dat hij van het verschijnen van het boek niet op de hoogte is en dat hij afziet van een inhoudelijke reactie.

bron: Nederlands Dagblad

De Konferentie Nederlandse Religieuzen heeft de volgende verklaring uitgegeven: Het Dagelijks Bestuur van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) heeft kennis genomen van het verschijnen van ‘De Deetman files’van de hand van haar voormalig secretaris en hoofd bureau, Patrick Chatelion Counet.

De auteur heeft geen instemming van het Bestuur van de KNR gezocht voor de publicatie van dit boek. Het Dagelijks Bestuur heeft aan de auteur gevraagd van publicatie af te zien. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze publicatie ligt volledig bij de auteur.

De KNR staat achter de lijn die ze gezamenlijk met de Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft gevolgd bij het omgaan met de meldingen van seksueel misbruik binnen de r.-k. kerk in Nederland. Aandacht voor het leed van de slachtoffers en recht doen aan hen, staat daarbij centraal.

Namens het Dagelijks Bestuur KNR
Br. Bernardus Peeters ocso, voorzitter

Patrick Chatelion Counet reageert als volgt: ‘Het boek is geheel mijn verantwoordelijkheid. Dat vond men bij de KNR akkoord. Wel heeft men mij gevraagd met publicatie te wachten tot een aantal onderhandelingen voorbij was.’

lees ook het verhaal van Frank Bosman op katholiek.nl

Uit de kring van nauw betrokkenen bij de aanpak van deze problematiek door de bisschoppen en religieuzen tekent de redactie van deze site op:
” Het uitgangspunt was altijd, niet zoals bij een rechtszaak, dat de slachtoffers centraal stonden.
De klachtencommissie ging na of een zaak aannemelijk was en er was ook altijd steunbewijs nodig. Iemand is dus niet zomaar aangeklaagd.
De commissie had mensen in dienst, o a een oud rechercheur, om na te gaan of gegevens van slachtoffers klopten. Er was ook weerwoord mogelijk en dat is ook gegeven.
Natuurlijk was en is er meer misbruik in de samenleving, maar de kerk is te prijzen dat ze gekozen heeft voor deze grondige aanpak.

Of Deetman heeft overdreven? Dat kan zijn omdat hij de feiten naar getallen extrapoleerde….
Het is de vraag of het boek van Patrick C. de zaak goed doet, al zal hij in bepaalde opzichten wel gelijk hebben.
De rol van Joep Dohmen NRC is in ieder geval geweest dat hij als eerste, samen met de Wereld omroep de zaak heeft aangekaart en er ook een onthutsend boek over heeft geschreven.”

beeld: © knr.nl (bij een eerdere boekpresentatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *