Bloedmirakel Napels blijft uit

Paus Franciscus met de bloedreliek

In de Dom van Napels is eergisteren het bloedwonder van Sint-Januarius (San Gennaro) uitgebleven. In mei en september van dit jaar gebeurde het wel dat het bloed van de patroonheilige van Napels vloeibaar werd.

Monseigneur Vincenzo de Gregorio is prelaat van de Kapel van de Schatkamer van Sint-Januarius, die bij de kathedraal hoort. Hij toonde gisterochtend en gisteravond de beroemde bloedreliek aan kerkgangers (zie foto’s). Maar hij moest constateren dat het gestolde bloed de vaste vorm bleef aanhouden.

Encyclopedie: Sint-Januarius van Benevento

Mgr. De Gregorio zei dat het mirakel zich wellicht later op de dag zou voordoen, maar dat was niet het geval. Ook aan het eind van de avondmis werd het bloed niet vloeibaar. 

16 december markeert de verjaardag van het behoud van Napels na de uitbarsting van de Vesuvius in 1631. Het is een van de drie dagen per jaar dat het wonder van de liquefactie van het bloed van de heilige Januarius zich vaak voordoet.

Het befaamde wonder is niet officieel erkend door de Kerk, maar is plaatselijk bekend en geaccepteerd en wordt beschouwd als een goed teken voor de stad Napels en de regio Campanië. Toen paus Franciscus in 2015 Napels bezocht, werd hem de bloedreliek in handen gegeven. En ook toen werd het bloed vloeibaar. 

Als het bloed de vaste vorm blijft aanhouden, dan menen bijgelovige Napolitanen dit dit een voorteken is van oorlog, hongersnood, ziekte of andere rampen. Toch komt het zelden voor dat het mirakel zich op 16 december voordoet. Het bloed is het vaakst vloeibaar geworden op 19 september, het feest van het martelaarschap van Sint-Januarius, en op de zaterdag vóór de eerste zondag van mei.

bron: kro-ncrv/katholiek

beeld: © https://www.human.nl/.imaging/stk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *