Rossini’s Petite messe solennelle gratis online

Liefhebbers van sacrale muziek opgelet: het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koor van De Nationale Opera en vier jonge topsolisten voeren onder leiding van de Italiaanse dirigent Andrea Battistoni de Petite messe solennelle van Gioacchino Rossini uit. Dit concert is vanaf 24 januari gratis online beschikbaar op de website Operaballet.nl.

Rossini (1792-1868) werd beroemd om zijn vele opera’s, waaronder Il turco in Italia (1814), Il barbiere di Siviglia (1816), La Cenerentola (1817) en Guglielmo Tell (1829). Daarnaast componeerde hij cantates, sonates, hymnes, symfonieën en kerkmuziek. Tot zijn sacrale werken behoren Stabat MaterTantum ergoLaus Deo en vijf missen. 

OperaBallet.nl: online voorstellingen

Rossini’s laatste mis, Petite messe solennelle (‘Kleine plechtige mis’) was gereed in 1863, meer dan 30 jaar nadat hij zijn laatste opera had gecomponeerd. Dit werk wordt op de site van De Nationale Opera omschreven als “een mis vol dramatiek, ontroering, grote gebaren en ingetogen momenten”.

Volgens dirigent Battistini hoef je niet per se religieus te zijn om deze mis te appreciëren, want “deze muziek roept absoluut iets op wat uitstijgt boven de alledaagse werkelijkheid”. 

Zoals nagenoeg alle missen bestaat Petite messe solennelle uit de vaste gezangen KyrieGloriaCredoSanctus en Agnus Dei. Rossini voegde daaraan toe een instrumentaal stuk ter begeleiding van de offerande, Preludio religioso; een instrumentaal tussenstuk, Ritornello; en ter begeleiding van de communie de hymne van Sint-Thomas van Aquino O salutaris hostia.

De Nederlandse Opera noemt de uitvoering van Petite messe solennelle een “muzikale onderneming van formaat, vooral in tijden waarin dit soort projecten niet of nauwelijks mogelijk zijn. Deze stream delen we gratis met het publiek om in het hart van de tweede lockdown te laten zien wat we zo ontzettend missen: de grootschaligheid en verbindende kracht van onze kunstvorm.”

bron: kro-ncrv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *