Het Nederlandse onderwijssysteem is verrot.

Een school is geen bedrijf

Hoe is het zo gekomen, dat leerlingen in het basisonderwijs geen gelijke kansen krijgen? Breed vormend onderwijs is verschraald tot hoge scores op kwantificeerbare doelen, stelt Ina van der Boogaart, oud schoolleider primair onderwijs.

Basisschoolleerlingen uit groep 8 buigen zich over de Cito-eindtoets.(beeld anp / Bart Maat)

De tv-serie Klassen raakte. We zijn en bloc van de leerlingen Anyssa en Yunuscan gaan houden, het zijn levende voorbeelden van de ongelijkheid die niemand wil. Klassen legde ook patronen bloot. Patronen waarover we collectief en correct ach en wee roepen. Terecht?
Wat de tv-serie niet vertelt, is het verhaal over hoe deze patronen zich in ons onderwijs nestelden. Hoe kon het zover komen dat basisscholen gereduceerd werden tot leveranciers van het gewenste ticket naar vervolgonderwijs?

Je eindadvies is bepalend voor een goede toekomst, zegt een van de leerlingen, de uitspraak illustreert welke vergiftigde manier van denken we bij kinderen en ouders hebben weten te creëren. Waar is de woede daarover? Waar is de collectieve verontwaardiging over deze schandalige devaluatie van ons Nederlandse onderwijs?

bedrijfsmatig

‘De opbrengsten van het onderwijs moesten meetbaar worden.’

De oorzaak van deze devaluatie ligt in wat onderwijskundige Gert Biesta noemt het elimineren van elk risico uit het onderwijs, de behoefte om onderwijs te managen. Overheid en politiek zijn het onderwijs bedrijfsmatig gaan benaderen, als productie met meetbare opbrengsten, het verschil tussen ‘input’ en ‘output’ en de gedroomde mate waarop je dat proces kan monitoren en sturen.

Breed vormend onderwijs verschraald tot hoge scores op kwantificeerbare doelen, dat plaveide de weg die uitloopt op wat Klassen ons presenteert. Onze scholen zijn trainingscentra geworden. Trainingscentra waar we leerlingen kunstjes leren om zo hoog mogelijk te scoren in het Cito-circus,….

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: © https://wijblijvenhier.nl/wp-content/uploads/Klassen-scaled.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *