Bondspresident: meer Joodse Duitsers in de politiek

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier

Steinmeier: “Alleen als Joden zich hier volkomen veilig voelen en thuis zijn, is Duitsland helemaal zichzelf”. |

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier roept meer joodse Duitsers op om politiek actief te worden. Het joodse leven moet meer een “alledaags deel worden van onze pluriforme samenleving”, zei hij in een interview dat maandag in Keulen werd gepubliceerd voor de vereniging “321-2021: 1700 jaar joods leven in Duitsland”. De staat en de samenleving moeten er voor zorgen dat de joodse cultuur en religiositeit zich vrij en veilig in de Bondsrepubliek kunnen ontwikkelen.

VOORUITBLIKKEN 
In de afgelopen jaren hebben antisemitisme, xenofobie, nationalisme, religieus vermomd extremisme en racisme zich “steeds meer openlijk” getoond, zei Steinmeier. “Het zijn de oude, boze geesten in een nieuw jasje.” Hij riep de politiek en de samenleving op om sterker in opstand te komen tegen antisemitisme: “Niemand mag wegkijken.”

Alleen als Joden zich hier volkomen veilig voelen en thuis zijn, zal Duitsland helemaal zichzelf zijn, zei de bondspresident. Het gedenkjaar 2021 onderstreept dat het joodse leven de Duitse geschiedenis en cultuur heeft gevormd. Het vestigt ook de aandacht op het hedendaagse joodse leven in al zijn diversiteit.


Sinds Constantijn

De vereniging 321-2021 heeft het initiatief genomen on in 2021, 1700 jaar joods leven in Duitsland aan de orde te stellen. Steinmeier heeft het beschermheerschap van dit gedenkjaar 2021 aanvaard. De aanleiding voor het jubileum is een vermelding van de joodse gemeenschap in Keulen in een edict van de Romeinse keizer Constantijn in het jaar 321. Dit edict wordt beschouwd als het oudste bewijs van joods leven in Europa ten noorden van de Alpen.

Het gedenkjaar wordt geopend met een nationale plechtigheid in Keulen op 21 februari 2021, die vanwege Corona online zal worden gevierd.

bron: dpa/kath.de

beeld: © https://www.tagesspiegel.de/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *