De misleiding rond corona maakt mismoedig, maar je kunt er ook van leren: zo doen ze dat dus

De leugen is gewiekst. Je kunt haar in actie zien bij Op1, in de aflevering van afgelopen zondag. Twee mannen van Forum voor Democratie – Thierry Baudet en Wybren van Haga – tonen daar de behendigheid waarmee de leugen gepaard kan gaan. Op YouTube doet evangelist Jaap Dieleman hetzelfde. Via een Facebookgroep van christenen – waar complotdenkers graag van zich laten horen – werd ik er zaterdag mee geconfronteerd. ‘Jeroen Elferink in gesprek met Jaap Dieleman | Corona en de eindtijd deel 1’, heet het filmpje.

Het is een kwelling om naar de beelden te kijken. Niet zozeer vanwege de onwaarheden, maar door de wijze waarop die verweven worden tot een misleidend betoog. Er lijkt even geen kruid tegen gewassen. Wat moet je daartegen nog doen?

Maar als je het wilt zien, leren de beelden hoe misleiding zich voordoet: als een mix van waarheden, halve waarheden en hele leugens, opgediend met een houding van bezonnenheid en realiteitszin….

Lees de volledige column op het Nederlands Dagblad

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *