Foutje … bedankt

‘Duistere Vaticaanse geldstromen’ blijken Australisch rekenfoutje

Begin januari meldden verschillende media dat er tussen 2014 en 2020 een gigantisch bedrag van 1,5 miljard euro van het Vaticaan naar Australië zou zijn gevloeid. In 47.000 verschillende overboekingen. Het blijkt nu allemaal een ‘rekenfoutje’ te zijn.

Het Australische departement voor bestrijding van fraude en witwaspraktijken heeft nog eens goed in de boeken gekeken nadat men daar ook in de gaten had gekregen dat deze bedragen vele malen hoger waren dan het totale Vaticaanse budget over die jaren. 
Lees ookAustralisch mysterie rond 1,5 miljard euro uit het Vaticaan: ‘Dit bedrag heeft het Vaticaan nooit verlaten’

Uiteindelijk gaat het over 6 miljoen euro, zo blijkt uit een door Australië en het Vaticaan gezamenlijk doorgevoerde herberekening. En het betreft slechts 362 overboekingen, allemaal netjes volgens de regels. ‘Een programmeerfoutje in de computer’ was het volgens de krant The Australien. Italiaanse overboekingen zouden in de Vaticaanse cijfers zijn meegenomen.

Afgelopen herfst had AUSTRAC – zoals het Australische anti-fraude departement heet – al over ‘ongewone transacties’ gesproken, zonder dat toen echter bedragen werden genoemd. Het leidde tot de meest wilde speculaties, waaronder investeringen op de Australische beurs of duistere betalingen in het kader van het proces van kardinaal Pell die (onterecht) beschuldigd was van seksueel misbruik.

Bron: Vatican News/ Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *