Geweld tegen christenen toegenomen, vooral in Afrika

Wereldwijd zijn afgelopen jaar 4761 christenen gedood vanwege hun religie, terwijl het er een jaar eerder nog minder dan 3000 waren. Ruim 90 procent van de slachtoffers viel in Afrika. Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen heeft dat becijferd in haar jaarlijkse ranglijst. 

Op de lijst staan vijftig waar christenen extreem of zeer zwaar worden vervolgd.

Ranglijst Christenvervolging 2021

Open Doors onderzoekt voor de ranglijst gegevens van organisaties uit de hele wereld. Een eigen onderzoeksafdeling doet samen met de Duitse universiteit van Tübingen nader onderzoek in de 150 landen die het hoogst scoren qua geweld tegen christenen.

Noord-Korea voert de lijst al jaren aan. Ook Afghanistan, Somalië, Libië en Pakistan staan in de top vijf. De organisatie ziet Nigeria, China en India als “opvallende stijgers”. Wereldwijd zouden 340 miljoen christenen gebukt gaan onder vervolging.

Het coronavirus heeft het probleem volgens Open Doors verergerd. Christenen in veel Aziatische en Afrikaanse landen werden massaal achtergesteld bij het uitdelen van voedselhulp, schrijft de organisatie.

In West-Afrika zouden islamitische groepen lockdownsituaties hebben aangegrepen om de druk op christenen op te voeren. Ook werd in sommige landen beweerd dat het ‘foute’ christendom de pandemie heeft veroorzaakt. Ook China heeft de komst van het virus aangegrepen om christenen onder druk te zetten, aldus Open Doors.

Nigeria is gestegen naar de negende plaats vanwege het extreme geweld tegen christenen. In dat land werden 3530 christenen vermoord vanwege hun geloof, aldus Open Doors. Congo en Mozambique zijn ook landen waar de geloofsgroep het moeilijker heeft gekregen. Nederland komt net als vrijwel alle Westerse landen niet op de ranglijst voor.

bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws

beeld:© https://kerkinnood.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *