Jezuïet houdt toespraak bij de inauguratie van Biden

De jezuïet Leo O’Donovan, voormalig president van Georgetown University, zal de officiële toespraak houden bij de inauguratie van Joe Biden als president van Amerika.

O’Donovan, 87, bevestigde tegenover de National Catholic Reporter (NCR) dat Biden hem persoonlijk had gebeld en hem had uitgenodigd om te spreken tijdens de ceremonie van 20 januari. De Democraat wordt dan de tweede katholieke president in de geschiedenis van de VS, na John F. Kennedy.
O’Donovan is een oude vriend van de familie Biden. In 2015 leidde hij de uitvaartmis voor Biden’s oudste zoon, Beau, die op 46-jarige leeftijd stierf aan een hersentumor.

Biden heeft nauwe contacten met verschillende jezuïeten

Tijdens zijn ambtsperiode als vice-president van de VS woonde hij volgens NCR af en toe de mis bij in de Holy Trinity Catholic Church in Georgetown. In 1992, toen Biden’s zoon Hunter Sr. in Georgetown was, nodigde O’Donovan de toenmalige senator uit Delaware uit om een ​​lezing te geven over zijn geloof en het openbare leven aan de Jesuit University.

Een paar dagen nadat hij tot president was gekozen, op 12 november, verscheen Biden bij een virtuele inzamelingsactie voor de Jesuit Refugee Service, waar O’Donovan nu de directeur is. Bij die gelegenheid kondigde Biden volgens NCR aan dat hij het jaarlijkse aantal toelatingen van nieuwe vluchtelingen naar de Verenigde Staten zou verhogen tot 125.000. Trump stelde een grens bij 15.000.

Naast verschillende studies in de VS bracht de jezuïet O’Donovan ook tijd door in Europa. Na zijn studie in Frankrijk besloot hij zich aan te sluiten bij de jezuïetenorde. De Amerikaanse religieus promoveerde in de theologie in Munster, waar hij studeerde bij Karl Rahner.

bron: KNA/domradio

beeld: twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *