Nagorno Karabach: Azerbeidzjan wist de Armeense aanwezigheid uit

De wereld kijkt machteloos toe terwijl alle sporen van het rijke Armeense culturele en religieuze erfgoed doelbewust en onherstelbaar worden gewist.

Pater Andreas Taadyan, rector van de kathedraal van Susha, maakt in een interview met Aleteia een trieste balans op van het leven van de Armeense christenen in de door Azerbeidzjan veroverde delen van de enclave Nagorno-Karabach. Hij moest Susha ontvluchten tijdens de verovering van de regio door Azerbeidzjan, gesteund door Turkije en radicale islamitische bewegingen.

Op 9 november 2020 werd dankzij de Russische bemiddeling een ‘wapenstilstand’ ondertekend tussen Azerbeidzjan en Armenië.

De rector van de kathedraal getuigt hoe Azerbeidzjan alles in het werk stelt om de situatie onomkeerbaar te maken. Elke dag wordt wel iets nieuws gevonden om te verwoesten. Zij vernietigen onze woningen, de Armeense heiligdommen, ons culturele en religieuze identiteit. Toch blijft de bevolking van Artsakh, zoals de Armeniërs zelf de enclave noemen, hopen op een betere toekomst. Maar de Armeniërs zijn langs alle kanten omringd door Azerbeidjanen. Er is dus een reëel fysiek gevaar.

Pater Andreas vreest onder meer voor de toekomst van het bekende Dadivank-klooster. Maar dat wordt, op zijn minst nog voorlopig dan toch, door Russische troepen bewaakt. Maar ik ben bang dat alle overige monumenten op het grondgebied van Azerbeidzjan, Tsitsernavank en de kerken in de Hadrut-regio zullen vernietigd worden. Volgens de rector kan de wereld niet blind blijven voor het cynisme: Tot in 1920 stonden er 12 kerken in Susha. De stad was een cultuurstad en de bevolking leefde er in welvaart. Na de verovering van eind 2020 werd ook de andere nog resterende kerk van Susha, de Sint-Jan Baptistkerk, met explosieven vernietigd. Vandaag worden dagelijks woningen en heiligdommen opgeblazen of op een andere manier met de grond gelijk gemaakt. Toen deze regio nog onder Armeense controle stond, hebben wij er de moskeeën gerestaureerd.

Bron: Aleteia/kerknet

beeld:© https://web.static-rmg.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *