Onze tv-tips voor de komende dagen (vanaf 23/1)

De redactie van Kerknet signaleert vijf waardevolle tv-programma’s die de komende dagen worden uitgezonden. De moeite waard om te kijken of om op te nemen.

Sprakeloos
Still uit de film 'Sprakeloos'. © rr

FILM • Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingt hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten. Film van Hilde Van Mieghem, gebaseerd op de gelijknamige roman van Tom Lanoye.

• Sprakeloos, zaterdag 23 januari 2021, 21.20u-23.00u, een

Vlucht naar België

FILM • Havin, de jonge vrouw van Zagros, wordt beschuldigd van overspel. Ze vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft.

• Zagros, zaterdag 23 januari 2021, 23.10u-0.50u, Canvas

Zingeving in een wereld van data

DOCU • Volgens het dataïsme is alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. Artificiële intelligentie schenkt ons zogezegd eeuwig geluk en wie weet ooit leven. Wat betekent dat  dataïsme voor de toekomst van religie en spiritualiteit? En kan het ons, naast tal van praktische zegeningen, ook zingeving bieden? Filmmaker Hans Busstra, die als gereformeerde domineeszoon de kerk verliet, gaat op zoek naar zingeving en spiritualiteit in het techtijdperk.

• Tegenlicht, zondag 24 januari 2021, 22.20u-23.15u, NPO2

Acht levensverhalen

DOCU • Joris Hessels gaat op weekend met acht Vlamingen die hun bijzondere levensverhalen een jaar lang op camera vastlegden. Zo is er Astrid, die een perfecte partner én moeder wil zijn. Zij zet een grote stap door hulp te zoeken bij een psycholoog. Het gaat niet goed met Anouar, die in het straatleven zit. Hij wil geen medelijden, wel een ladder om uit de goot te raken. Tijs en zijn gezin gaan in quarantaine, net als de zoon van Sun. Pascal moet dan weer met zijn zieke vrouw op jaarlijkse controle naar Leuven.

• De weekenden, maandag 25 januari 2021, 21.20u-22.15u, Canvas

Thuis in Egypte

DOCU • Kun je houden van een dictatuur? De Vlaamse Arabiste Ruth Vandewalle wil na een verblijf van meer dan tien jaar desondanks niet weg uit Egypte. Tien jaar na Tahrir gaat ze op zoek naar antwoorden bij haar Egyptische generatiegenoten. Hun oplossing: creëer je eigen werkelijkheid.
Een documentaire over aanpassen, omdenken en negeren, in een land waar ‘gewoon je ding doen’ tot kunst is verheven.

• #thisisegypt2, dinsdag 26 januari 2021, 22.45u-23.45u, NPO2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *