Pater Harrie Verhoeven overleden

Pater Harrie Verhoeven S.S.S. is op 30 december in Nijmegen overleden aan de gevolgen van corona. Dat is vandaag bevestigd door zijn medebroeders. De voormalige secretaris-generaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie is 91 jaar geworden.

Hendrikus Christiaan Verhoeven werd op 26 december 1929 geboren in het Noord-Brabantse dorp Overloon. Tijdens de Slag bij Overloon in september 1944 raakte hij door het oorlogsgeweld gewond. Als jongeman trad hij toe tot de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament (sacramentijnen). Na zijn priesterwijding op 25 juli 1956 werd hij naar Rome gestuurd om er verder te studeren; in 1959 promoveerde hij naar tot doctor in de godgeleerdheid.

Pater Verhoeven was van 1969 tot 1981 generaal-overste van de sacramentijnen. Na zijn terugkeer uit Rome werkte hij in het bisdom Rotterdam een aantal jaren als pastor en als diocesaan verantwoordelijke voor de catechese. Tijdens het pausbezoek aan Nederland fungeerde hij als tolk voor Johannes Paulus II.

Van 1984 tot 1994 was Verhoeven nationaal directeur van MISSIO/Pauselijke Missiewerken in Den Haag. Daarna werd hij benoemd tot secretaris-generaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, wat hij tot 1999 bleef. In dat jaar verkozen zijn medebroeders hem tot provinciaal-overste van de Nederlandse sacramentijnen. In 2006 werd hij door de bisschop van Den Bosch benoemd tot pastoor van de parochie Heilige Drie-eenheid in Nijmegen.

In de laatste periode van zijn leven kampte pater Verhoeven met dementie. In september 2020 werd hij opgenomen in verzorgingstehuis Aqua Viva in Nijmegen. Daar overleed hij na besmet te zijn geraakt met SARS-CoV-2.  

verhoeven 60 jaar priester
P. Verhoeven (m) tijdens zijn 60-jarig priesterfeest (25-7-2016), met de bisschoppen Van Luyn (l) en Van Burgsteden (r); Brakkenstein (Facebook).

bron: kro-ncrv.nl

beeld: ©https://www.diederendirrix.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *