Petrus Canisiusjaar 2021

In 2021 wordt in verschillende bisdommen de 500ste verjaardag van Petrus Canisius (1521-1597) gevierd.

De jezuïet, theoloog en schrijver werd op 8 mei 1521 als Peter Kanis in Nijmegen geboren. Na zijn Latijnse school in zijn geboortestad studeerde hij filosofie en theologie in Keulen. In 1543 trad hij, na een ontmoeting met de jezuïet Pierre Favre, als eerste Nederlander in bij de toen net opgerichte Sociëteit van Jezus, de orde van de jezuïeten. In 1549 legde hij in Rome, in aanwezigheid van Ignatius van Loyola, zijn kloostergeloften af. Hetzelfde jaar promoveerde hij in Bologna als doctor in de godgeleerdheid.

Petrus Canisius werd gedreven door zijn passie en zijn fascinatie voor het katholieke geloof.

Petrus Canisius bestreed de Reformatie en de geloofsonwetendheid onder katholieken. Hij speelde een voorname rol in de Contrareformatie en raakte vooral bekend als auteur van de eerste katholieke catechismussen. Zijn Summa Doctrinae Christianae uit 1555in vraag-en-antwoordvormwerd in vele talen vertaald en kende ontelbare uitgaven.

De catechismus beleefde meer dan duizend herdrukken in 26 talen en is een van de meest herdrukte boeken in de Nederlandse geschiedenis.

De pionier van het onderwijs en de verkondiging van het katholieke geloof overleed in 1597 en werd in 1864 zalig verklaard. In 1925 werd hij door paus Pius XI heilig verklaard.

Bron: Kathpress.at/Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *