Bisschop bekijkt schade in Brigidakerk in Noorbeek

Bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft vanmiddag de Sint-Brigidakerk in Noorbeek (Zuid-Limburg) bezocht, waar gisterochtend een brand was uitgebroken. Hij constateerde dat het hoofdaltaar onherstelbaar is beschadigd, maar dat het beeld van de heilige Brigida ongeschonden is.

Pastoor Paul Vervoort en kerkbestuursleden lieten de ravage zien. Het barokke hoofdaltaar is volledig door de brand verwoest en ligt in verkoolde stukken op het priesterkoor. Enkele slierten van de geelwitte drapeaus die de kerk sierden, hangen nog aan de kroonluchter of liggen half verschroeid op de grond, naast zwartgeblakerde kaarsenstandaards. Het beeld van Sint-Brigida, de patrones van Noorbeek, raakte niet beschadigd. “Het is op wonderbaarlijke wijze gespaard gebleven”, zei de woordvoerder.

“De bisschop kon met eigen ogen zien welke ravage de brand heeft aangericht. ‘Verschrikkelijk’ was het eerste woord dat hij kon uitbrengen bij de aanblik van het interieur van de 13e-eeuwse kerk”, aldus de woordvoerder van het bisdom.

Encyclopedie: Sint-Brigida van Kildare

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Deze begon in ieder geval niet in de sacristie, zoals de brandweer aanvankelijk aannam. Of de oorzaak ooit achterhaald kan worden, is zelfs nog maar de vraag. Experts zijn op de dag van de brand tot half twee ’s nachts bezig geweest om de schade op te nemen.

De kerkbanken zijn inmiddels weer schoongemaakt, maar de plafondgewelven zien zwart van het roet. Naast het hoofdaltaar is ook het monumentale orgel van de kerk uit 1852 zwaar beschadigd geraakt, hoewel dat helemaal aan de andere kant van de kerk onder de toren staat.

“Het vuur en de rook zijn lang het plafond naar achteren getrokken,” legt een van de vrijwilligers uit. “Daarom zijn de kerkbanken niet beschadigd, maar het orgel wel.” Het orgel van Noorbeek, zeer bekend bij orgelliefhebbers, werd vaak bespeeld voor concerten.

De kerk zal een hele tijd niet voor de eredienst gebruikt kunnen worden. Het kerkbestuur verwacht maanden nodig te hebben om alle schade te herstellen. De vieringen zullen in de tussentijd worden gehouden in de vlakbij gelegen harmoniezaal. “Mijn grote wens is dat we volgend jaar op 1 februari – het patroonsfeest van de heilige Brigida – de kerk weer in gebruik kunnen nemen”, zei pastoor Tervoort.

De brand brak gisteren rond 09.20 uur uit. Rond 13.45 uur had de brandweer het vuur onder controle. Door snel ingrijpen kon een groot deel van de eeuwenoude kerk worden gered.

De Sint-Brigida is een rijksmonument. Het gebouw heeft wortels in de 13de eeuw. Toen werd een romaanse kerk van mergelsteen gebouwd, waarvan delen nog zichtbaar zijn. Begin 15de eeuw werd de kerk in gotische stijl verbouwd. Daar kwamen medio 19de eeuw nog een toegangsportaal en bijruimtes bij, gevolgd door een grote restauratie die duurde van 1910 tot 1913.

bron: bisdom Roermond/kro-ncrv/katholiek
beeld: © bisdomroermond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *