Corona nekslag voor kerkkoren?

Veel rooms-katholieke kerkkoren hebben het moeilijk door de coronacrisis. Samen zingen of repeteren is er niet meer bij. Als de regels weer versoepeld worden, is de vraag hoeveel leden nog willen doorgaan. “Het wordt nooit meer zoals het was.”

door Stijn Fens in Trouw

Je kunt wel zeggen dat 2020 alles in zich had om het jaar te worden van het Gemengd Kerkelijk Zangkoor Sint-Martinus uit het Limburgse Gronsveld. Het koor bestond vijftig jaar en op 15 maart zou er in het koetshuis van het mooie Kasteel Rijckholt een groots opgezet jubileumconcert plaatsvinden. Niets was aan het toeval overgelaten. Het koor zou in stemmig zwart gekleed gaan, voor de dames waren zelfs speciaal nieuwe sjaals aangeschaft. En natuurlijk hadden veel vrouwelijke koorleden ruim van tevoren een afspraak gemaakt bij een van de kapsalons die het dorp rijk is.

Er was een mooi programmaboekje gemaakt met daarin onder meer een feestelijke foto van het koor en de tekst ‘Zangkoor Sint-Martinus Gronsveld, 50 jaar jong’. Over het repertoire van het jubileumconcert was goed nagedacht. Niet alleen kerkmuziek, maar ook wereldlijke liederen. Niet alleen Laudate Dominum van Mozart, maar ook Hallelujah van Leonard Cohen en Over the Rainbow uit The Wizard of Oz. Zo hoopten het bestuur en dirigent Steven van Kempen nieuwe leden te strikken, want die zouden weleens tegen al te veel kerkelijk repertoire kunnen aanhikken.

Lees het volledige artikel in Trouw

beeld: xaveriusamersfoort.nl (2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *