De kerk en twintigers en dertigers

‘Ze hebben hun eigen zingevingsvragen’

De Protestantse Kerk in Nederland zoekt haar weg met twintigers en dertigers die hun draai in de kerk niet meer kunnen vinden. Ze wil meer inzetten op netwerkachtige constructies en minder op lokale gemeenschapsvorming. Hoe duurzaam is dat?

Jonge generaties vinden in de Protestantse Kerk (PKN) niet de plek waar ze terechtkunnen met hun zingevingsvragen en hun geloof kunnen beleven. Kerkelijke gemeenten overal in het land voelen zelf ook dat ze moeilijk aansluiting vinden bij de leefwereld van deze generaties, schrijft het kerkgenootschap in een nieuw visiedocument.

Die conclusie is even eerlijk als hard. Elk jaar krimpt de Protestantse Kerk met 3 procent, wat neerkomt op bijna 60.000 mensen. Deels komt dat door overlijden. Maar zestig procent van de krimp komt voor rekening van mensen die zich laten uitschrijven – de helft van hen is tussen de 15 en 34 jaar.

Elke afhaker heeft zijn eigen verhaal, maar er zijn twee klassiekers onder de redenen voor jongeren om de kerk achter zich te laten: ‘de kerk is te saai’ en ‘ik ben te druk’.

netwerken creëren

In wezen komt dat op hetzelfde neer, zegt Corjan Matsinger, ….

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld:©https://images.unsplash.com/Helena Lopez

lees ook:

Geef jongeren hoop

Maak juist nu verbinding met jongeren

gepubliceerd: donderdag, 28 januari 2021

Geef jongeren hoop

Jon­ge­ren voelen zich vaak een­zaam en de corona-pandemie heeft dat alleen maar ver­sterkt. Een samen­wer­king van ver­schil­lende chris­te­lijke jon­ge­ren­orga­ni­sa­ties hebben de trends onder de jeugd van 2020 onder­zocht en in een do­cu­ment opge­te­kend.

Ga naar: https://www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=news&id=4536

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *