Ernstige aantijgingen tegen “Spekpater” Werenfried van Straaten (update)

Volgens een krantenbericht zou de oprichter van de hulporganisatie “Kerk in Nood/Oostpriesterhulp” in de jaren zeventig een vrouw seksueel hebben lastiggevallen.

Ernstige aantijgingen tegen de Nederlandse pater Werenfried van Straaten (1913-2003), oprichter van de hulporganisatie “Kerk in Nood / OostPriesterhulp”. Hij zou in 1973 een 20jarige vrouw seksueel hebben lastiggevallen, dat meldde de “Zeit”-bijlage van het tijdschrift “Christ und Welt” woensdag. Tientallen jaren later zou hiervoor tweemaal een aanzienlijk bedrag aan schadevergoeding van in totaal 36.000 euro zijn betaald. Van Straaten werd in de naoorlogse periode beroemd als “Spekpater” en een uiterst succesvolle fondsenwerver voor mensen in nood.

De beschuldigingen zijn al tien jaar bekend in het Vaticaan en bij “Kerk in Nood”, vervolgt “Christ und Welt”. Tussen 2009 en 2011 heeft hulpbisschop Manfred Grothe van Paderborn namens paus Benedictus XVI (2005-2013) onderzoek gedaan naar de hulporganisatie. In 2010 bracht Grothe de toenmalige prefect van de Congregatie voor de Clerus in het Vaticaan, kardinaal Mauro Piacenza, op de hoogte van beschuldigingen tegen Van Straaten: het zou gaan om een poging tot aanranding, ‘excessen in levensstijl, aanzienlijke tekortkomingen in personeelsbeleid en openstaan voor fascistisch gedachtegoed”. Hoewel de laatste bewering niet kon worden gestaafd, zijn de andere kennelijk geverifieerd.

Er werd daarom afgezien van een proces van zaligverklaring. Piacenza adviseerde in een intern schrijven vertrouwelijkheid. Volgens “Christ und Welt” heeft “Kerk in Nood” onlangs afstand genomen van haar oprichter. “Deze enorme tekortkomingen in het gedrag van pater van Straaten zijn niet te rechtvaardigen”, schrijft de organisatie volgens de krant. De jaarlijkse herdenking die al die jaren rond de sterfdag van van Straaten op 31 januari plaats vond in de Dom van Keulen, is dit jaar zonder opgaaf van reden afgelast.

De premonstratenzer pater, geboren in Mijdrecht als Philip van Straaten, riep in 1947 op tot hulp aan de 14 miljoen ontheemden uit de voormalige Duitse gebieden in het oosten van Europa. In België en Nederland zamelde hij kleding, kruidenierswaren en spek in. In 1952 richtte hij “Kerk in Nood” op.

De “Spekpater” veroorzaakte een sensatie met onconventionele ideeën zoals de “Kapelwagens”, die in het na-oorlogse Duitsland als mobiele kerken dienden. Hierop voortbouwend ontstonden “drijvende kerken” in het Braziliaanse Amazonegebied en aan de Wolga en Don.

In 1953 nam de witheer het initiatief tot het oprichten van de Bouworde, die vluchtelingen in Duitsland moest helpen bij het bouwen van hun eigen huizen. Na de Hongaarse opstand in 1956 richtte Van Straaten zich intensief op de “Oostpriesterhulp” en ondersteunde zo vervolgde priesters, religieuzen en leken in Oost-Europa en de Sovjet-Unie. In de jaren negentig reisde hij namens paus Johannes Paulus II (1978-2005) naar Rusland om contacten te leggen met de orthodoxe kerk.

In 2019 had “Kerk in Nood”, gevestigd in Königsstein, Hessen, naar eigen zeggen meer dan 111 miljoen euro aan donaties beschikbaar voor hulpprojecten in meer dan 140 landen. De organisatie ondersteunt priesteropleiding, de bouw van scholen en kerken, bijbeluitgaven en uitgave van religieuze literatuur en het verzorgen van religieuze radioprogramma’s. Kerk in Nood is sinds 2011 een stichting onder pauselijk recht.

lees ook de verklaring die “Kerk in Nood” over deze zaak heeft gepubliceerd.

bron: Katholische Presse Agentur Österreich

beeld: ©https://alchetron.com/cdn/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *