Paus Franciscus gaat verder met Curiehervorming.

Paus Franciscus heeft het ontslag van de curie-kardinalen Robert Sarah en Angelo Comastrim aanvaard.

Het zijn maar een paar onopvallende regels helemaal aan het einde van het dagelijkse persbericht van het Vaticaan. Maar ze bevatten belangrijke beslissingen van de paus met betrekking tot de personele herstructurering van de Romeinse curie. Soms laat de paus functionarissen die de grens van 75 hebben bereikt, nog langer in functie.

Kardinaal Sarah

Dat doet hij niet met kardinaal Sarah. Hij wordt beschouwd als een soort dissident met uitgesproken traditionalistische opvattingen. Gezien de koers die Franciscus volgde in liturgische zaken, leek de verantwoordelijke prefect een vreemde eend in de bijt. Steeds weer botste Sara met de Franciscus. Dat werd soms in het openbaar uitgevochten.
Ongeveer een jaar geleden manoeuvreerde de Afrikaan zich volledig aan de zijlijn. Op dat moment publiceerde hij een nieuw boek – aangekondigd met paus emeritus Benedictus XVI. als mede-auteur. Het was een verdediging van het priesterschap en het verplichte celibaat. Vooral de timing van de publicatie zorgde voor ongenoegen. Het verscheen slechts een paar weken voordat Franciscus, met zijn postsynodale brief “Querida Amazonia”, zou beslissen over mogelijke wijzigingen in het celibaat in het Amazonegebied. Sarah, zo vonden sommige critici, wilde Benedictus tegen zijn opvolger opzetten. Benedictus’ privé-secretaris, aartsbisschop Georg Gänswein, ontkende uiteindelijk het co-auteurschap.
Het ontslag van Sarah komt niet als een verrassing. Tussen de regels van zijn korte Twitter-reactie door kan men zijn teleurstelling lezen: “Vandaag heeft de paus het afstand doen van mijn ambt als prefect van de congregatie voor kerkdiensten na mijn 75ste verjaardag aanvaard. Ik ben in Gods handen.” Geen welwillend afscheidswoord, in plaats daarvan de veelzeggende zin: “De enige rots is Christus.”
Zoek naar opvolgers
Intussen heeft de paus de gelegenheid rustig een opvolger te kiezen die hem zal steunen bij zijn pogingen de curie bij de tijd te brengen. Stap voor stap gaat hij daarin verder. Een goed voorbeeld hiervan is de aanstelling van een nieuwe manager voor de Sint-Pieter.

Kerkgebouw Sint Pieter
Kardinaal Angelo Comastri, die deze de post tot nu toe bekleedde, kreeg zaterdag ook ontslag. Vaticaanwatchers hadden het ook verwacht. De italiaan Comastri (77) heeft simpelweg niet de kwaliteiten om het transparantieoffensief van Franciscus op financieel gebied te begeleiden.
Comastri, die sinds 2005 verantwoordelijk is voor alle bouwkundige aspecten van een van de grootste kerken in het christendom, raakte aan de zijlijn, er lopen onderzoeken tegen de verantwoordelijke voor bouwkundige zaken van de Sint Pieter, wegens gebrek aan transparantie bij de gunning van opdrachten. De taken van Comastri worden nu overgenomen door Mauro Gambetti, die benoemd is in het College van Kardinalen. De 55-jarige is in dubbele zin man naar Franciscus’ hart.
Enerzijds komt de eenvoudige pater Conventueel met een zwak voor ecologische kwesties heel goed overeen met het profiel van de paus. Aan de andere kant stond hij aan het hoofd van het klooster van de franciscanen bij het graf van St. Franciscus in Assisi. Gambetti’s promotie kan worden gezien als een persoonlijke keuze van de paus. Bovendien brengt Cambetti met zijn ingenieursachtergrond kwaliteiten mee die hem geschikt maken om leiding te geven aan de bouwkundige zaken van de Sint Pieter.

Deze personele beslissingen van Franciscus zullen zeker niet de laatste in hun soort zijn. Verschillende andere hoofden van de curie hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Er zijn nog steeds talloze mogelijkheden voor Franciscus om de Curie naar zijn inzichten te reorganiseren.


Bron: domradio.de

beeld:© https://www.rome-nu.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *