Paus verdedigt overeenkomst met China

Paus Franciscus heeft de hernieuwing van de overeenkomst met China over de benoeming van bisschoppen benadrukt als een van de belangrijkste diplomatieke gebeurtenissen van het Vaticaan vorig jaar.

De overeenkomst van 22 oktober is in wezen een overeenkomst van “pastorale aard”, zei de paus maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Corps Diplomatique. Tegelijkertijd hoopte de Heilige Stoel “dat de ingeslagen weg zal worden voortgezet in een geest van respect en wederzijds vertrouwen en zal blijven bijdragen tot de oplossing van vraagstukken van gemeenschappelijk belang”.

Het Vaticaan en China hebben het in oktober 2018 gesloten akkoord over de benoeming van bisschoppen, met nog eens twee jaar op proef verlengd. De precieze de inhoud is nog steeds niet bekend. De Heilige Stoel gaf kerkelijke en pastorale redenen voor het vervolg.

Een paar misverstanden

Sommige “misverstanden” waren het gevolg van het feit er verbanden werden gelegd politieke kwesties die er niets mee te maken hebben. Tegelijkertijd sprak een artikel in de semi-officiële krant “Osservatore Romano” afgelopen oktober over “zeer pijnlijke situaties” in China en over tekorten in religieuze vrijheid.

Het Vaticaan wordt beschuldigd van het in de steek laten van christenen die kritiek hebben op de overeenkomst met de regering. Deze critici stellen ook dat het Vaticaan zijn morele autoriteit in de waagschaal stelt, in het licht van de aanhoudende mensenrechtenschendingen in China. Er zijn geen officiële diplomatieke betrekkingen tussen de Heilige Stoel en de regering van Peking.

bron: domradio.de
beeld: in chinese karakters “overeenkomst met het vaticaan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *