Stel je voor, straks maakt een vrouw deel uit van het rooms-katholieke leergezag

Nathalie Becquart, ondersecretaris bisschoppensynode |

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt een vrouw stemrecht tijdens een bisschoppensynode van de Rooms-Katholieke Kerk. Zolang dat maar een adviserende stem blijft, vinden ook behoudende katholieken dat waarschijnlijk geen probleem. Maar zo simpel is het niet.

Zoals we dat inmiddels van hem gewend zijn, heeft paus Franciscus niet met tromgeroffel een revolutionaire nieuwe wet afgekondigd, maar hervormt hij via een omweggetje. Dat is een heel katholieke strategie: je schept een precedent en daarna volgt de theologie vanzelf, omdat deze zich dan kan beroepen op ‘een traditie’.

Het stemrecht op bisschoppensynodes is nog steeds niet officieel opengesteld voor leken (m/v), maar er is vorige week een uitzondering geschapen. Het omweggetje loopt als volgt. De bisschoppensynode is in 1965 door paus Paulus VI opgericht als adviesorgaan en komt ten minste eens in de drie jaar bijeen. De statuten schrijven voor dat alle stemgerechtigde deelnemers tot de gewijde geestelijkheid moeten behoren. Maar de regels schrijven eveneens voor dat de ondersecretaris van de bisschoppensynode ook stemrecht heeft. En er staat nergens dat ook die een gewijde ambtsdrager moet zijn. Dus maakt Franciscus van dat gaatje gebruik ……

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: © timesoffisraël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *