1 op 3 Duitse katholieken overweegt Kerk te verlaten

Een derde van alle katholieken in de Bondsrepubliek Duitsland overweegt de Kerk te verlaten. Dat is de uitkomst van een onlangs verricht onderzoek door het Duitse instituut INSA Consulere.

Van de respondenten die lid zijn van de Katholieke Kerk, zegt 33 procent te overwegen zich uit te laten schrijven, onder meer vanwege het aanhoudende misbruikschandaal. 
44 procent van de katholiek gedoopten geeft aan de Kerk niet de rug te zullen toekeren, terwijl 14 procent zegt het nog niet te weten of ze vertrekken of blijven; 9 procent gaf geen antwoord.
Van de protestantse respondenten zegt 26 procent van plan te zijn hun kerkgenootschap te willen verlaten. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het katholieke weekblad Die Tagespost en het protestantse persbureau Idea. De uitkomsten komen grotendeels overeen met de bevindingen van een eerdere enquête.
In 2019 verlieten in totaal 272.771 Duitse katholieken officieel de Kerk. De cijfers voor 2020 zullen pas komende zomer worden bekendgemaakt.

De misbruikcrisis is niet de enige reden voor de uittocht. Volgens een onderzoek van het Noord-Duitse bisdom Osnabrück noemen vooral oudere katholieken de aanpak van de misbruikcrisis door de kerk als reden voor hun vertrek, meldt CNA Deutsch. Jongeren laten zich echter vaker als katholiek uitschrijven om de verplichte kerkbelasting, die door de staat wordt geïnd, te ontlopen.

In 2019 ontving de Katholieke Kerk in Duitsland meer geld voor kerkbelasting dan ooit tevoren. Volgens officiële cijfers die in juli 2020 werden vrijgegeven, ontving de Duitse kerk in 2019 6,76 miljard euro. Dat was een stijging van meer dan 100 miljoen euro ten opzichte van 2018, waarschijnlijk te danken aan de groei van de Duitse economie in 2019.

Als iemand in Duitsland als katholiek staat geregistreerd, gaat 8-9 procent van diens inkomstenbelasting naar de Kerk. De enige manier om daar vanaf te komen, is een officieel bewijs van uitschrijving te overleggen. Volgens een decreet van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) zijn gedoopten die zich laten uitschrijven, automatisch geëxcommuniceerd. Zij mogen dan geen sacramenten meer ontvangen en als zij overlijden krijgen ze geen kerkelijke uitvaart.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Freiburg uit 2019 zal het aantal christenen die in Duitsland kerkbelasting betalen, tegen 2060 naar verwachting zijn gehalveerd.

bron: kro-ncrv.nl

beeld: ©unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *