Franciscaan in Aleppo: er woedt hier hongeroorlog

De Syrische franciscaan Ibrahim Alsabagh, bekend van het boek ‘Brieven uit Aleppo’, heeft weer van zich laten horen. “We zijn opgesloten en geïsoleerd van de rest van de wereld”, zegt hij in een interview in het nieuwste nummer van het Franse weekblad Famille Chrétienne. 

Pater Ibrahim Alsabagh OFM is gardiaan van een klooster in de Noord-Syrische metropool Aleppo. De toestand daar is dramatisch. De ellende is verergerd door westerse economische sancties, de nog steeds voortdurende burgeroorlog en corona. Volgens de minderbroeder is de situatie nu even erg als in 2016, toen in Aleppo een hevige oorlog woedde tussen islamistische rebellen en regeringstroepen. “We maken op dit moment een hongeroorlog mee.”

Pater Alsabagh zegt dat Aleppo nog steeds wordt geteisterd door gewapende conflicten. In het rebellenbolwerk Idlib, zegt hij, zijn de verschillende islamistische milities zich aan het herbewapenen.

Fr. Ibrahim Alsabagh, Letters from Aleppo. Chronicles of War and Hope (2017)

De situatie in Aleppo is nog erger dan in andere delen van Syrië, vertelt de pater. Aleppo was ooit het belangrijkste economische centrum van Noord-Syrië. Tijdens de oorlog werd 60 procent van de stad verwoest. Bijna alle winkels en bedrijven zijn geplunderd en weggevaagd. Ondanks alle inspanningen van de regering is er tot nu toe weinig vooruitgang geboekt bij de wederopbouw.

De economische sancties van het Westen om het Assad-bewind te boycotten, treffen de armste delen van de bevolking het hardst, zegt Alsabagh. De voedselprijzen stijgen met het uur, en elektriciteit is slechts één uur per dag beschikbaar. Brandstof is strikt beperkt, vervolgt hij, met rijen van kilometers voor de benzinestations. “Vaders weten niet waar ze het geld vandaan moeten halen om brood te kopen voor hun kinderen. Veel vrouwen zijn in een depressie geraakt, hartkwalen zijn sterk toegenomen”, aldus de franciscaan.

De crisis treft vooral ook de kinderen en jongeren die geen toekomstperspectief hebben. “De kinderen groeien op in een sfeer van wanhoop en bittere armoede.” Veel ouders kunnen de kosten van onderwijs en kleding voor hun kinderen niet meer betalen.

Natuurlijk, voegt de franciscaan toe, treft de crisis ook de oudere bevolking, die niet meer in staat is om in haar eigen onderhoud te voorzien. De medische infrastructuur, die reeds zwaar was door de oorlog was getroffen, raakt nu ernstig beschadigd door de economische sancties en de pandemie. 

Wat de betrekkingen tussen christenen en moslims in Aleppo betreft, verklaart Alsabagh dat deze betrekkingen vóór de crisis vreedzaam waren en dat ook nu nog zijn. Het aantal moslims die belangstelling hebben voor het christendom en zijn vredesboodschap, zou vanwege de gruwelen van de oorlog toenemen.

Pater Alsabagh is niet alleen overste van een minderbroederklooster. Ook is hij de pastoor van de plaatselijke rooms-katholieke parochie. Samen met zijn team is Alsabagh betrokken bij pastorale zorg en maatschappelijk werk. De parochie en het klooster hebben talrijke hulpprojecten op touw gezet voor de noodlijdende bevolking.

bronnen: Pro Oriente-Informationsdienst (POI)/Kathpress/kro

beeld: © pater Ibrahim Alsabagh tijdens een viering< https://de.zenit.org/wp-content/uploads/2016/01/KiN_-_Pater-Ibrahim-Alsabagh-740×493.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *