Kardinaal Woelki richt onafhankelijke begeleidingscommissie op

Kardinaal Rainer Woelki uit Keulen heeft plannen aangekondigd om voor de verdere aanpak inzake misbruik in zijn aartsbisdom een onafhankelijke commissie in het leven te roepen.

In de toekomst moet er een onafhankelijke commissie komen, “die zelfstandig, los van het bisdom, zal werken. zei hij donderdagavond in een interview met ARD “Tagesthemen”.

Het aartsbisdom maakte maandag de details van de geplande commissie bekend. Leden zullen zijn: slachtoffers, deskundigen uit de wetenschap, de gespecialiseerde praktijk, de rechterlijke macht en het openbaar bestuur, evenals vertegenwoordigers van de kerk. De meerderheid van de leden zou worden genoemd door de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de getroffenen. Er zijn al gesprekken gaande met de staat en Johannes-Wilhelm Rörig, de commissaris voor misbruik van de federale regering, , zei Woelki.

Aanstaande dinsdag wil het aartsbisdom commentaar geven op de verdere gevolgen van het Gercke-rapport. Er is maandenlang verschil van mening geweest over het onderzoek. Woelki wilde geen eerste rapport van een ander advocatenkantoor publiceren, zoals aanvankelijk gepland, omdat hij geloofde dat het gebrekkig was. De kardinaal verdedigde deze beslissing. Het tweede rapport dat nu beschikbaar is, identificeert duidelijk de dingen die fout zijn gegaan en spaart de verantwoordelijken niet.
“Ik heb mijn belofte nagekomen, ik heb een deskundigenrapport ingediend”, zei Woelki: “Niets is verborgen. In dit opzicht denk ik dat er een basis is gelegd waarop kan worden voortgebouwd.”​

Voor een overzicht van het werk van de commissie Deetman over misbruik in de Nederlandse katholieke kerk klik hier

bron: domradio.de

beeld: © https://i1.wp.com/indignatie.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *