Klooster Schiermonnikoog geopend en ingezegend

Bisschop Ron van den Hout van Groningen-Leeuwarden heeft vandaag het trappistenklooster op Schiermonnikoog officieel geopend en ingezegend. Dat deed hij voorafgaande aan de zondagsmis waarin hij samen met abt Alberic Bruschke voorging.

“Heer, wees aanwezig bij uw dienaren die vandaag bij de inwijding van dit huis om uw zegen vragen. Laat hen ervaren dat Gij hun toevlucht zijt, als zij hier verblijven, mogen zij vreugde vinden in U als begeleider, wanneer zij het verlaten, en mogen zij het genoegen ondervinden dat Gij hun gast zijt, wanneer zij in dit huis terugkeren, totdat zij in het huis van uw hemelse Vader een plaats vinden die voor hen bereid is”, bad de bisschop tijdens het inzegeningsritueel.

Inzegening Klooster Schiermonnikoog

Het nieuwe klooster is van monniken die behoren tot de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observatie, bijgenaamd Trappisten. Zij vestigden zich in 2015 op Schiermonnikoog nadat hun abdij in Diepenveen haar deuren had gesloten.
De kleine communiteit bestaat thans uit zes cisterciënzers, onder wie één kluizenaar, en twee karmelieten.
Het klooster is de voormalige herberg Rijsbergen, een gebouw uit 1757. In mei 2020 begonnen de monniken met de verbouwing van het pand. Hoewel nog niet klaar, besloten ze het toch alvast te laten inzegenen. Op hun website zeggen de broeders dat ze al vanaf morgen er gasten kunnen ontvangen.

bron: kro-ncrv.nl

foto’s: Nachtzon Media

Encyclopedie: Schiermonnikoog

Trailer van de documentaire De terugkeer van de monniken van Nachtzon Media over de verhuizing van een groep trappisten van Abdij Sion in Diepenveen naar Schiermonnikoog: 

2 Comments

  1. Ik ben blij met deze nieuwe vestiging ter voortzetting van wijlen de gemeenschap Sion te Diepeveen. De oudste broer van mijn moeder, pater Nivardus ( gestorven in 1955) , was daar monnik. Jaarlijks bezocht ons gezin hem en waren wij te gast in de abdij. Van 1946 tot 1960 beleefde ik daar jaarlijks de Goede Week–liturgie. Van oom en van het leven van die abij-gemeenschap deed ik veel inspiratie op voor geloof en leven. Als 92-jarige zal het mij wel niet meer lukken om hen in Schier te bezoeken. Maar ik wens hen veel geluk in hun samen zijn in de geest van zo`n oude traditie. Hopelijk inspireert hun geloof, rust en meditatie ook de eilandbewoners en hun gasten ( waar ik als zeiler heel vaak toe behoorde) .

  2. Allereerst mijn gelukwens, nu uw nieuwe “äbdij” geopend en ingezegend is;
    In het recentere verleden heb ik, samen met mijn schoonzoon Jan Tienstra, een paar keer en intensief gesproken met uw broeder Paulus. En bij een nieuw logeer-gelegenheid hebben we gezocht naar de plek van uw nieuwe vestiging, en ndaar toen ook een paar foto’s gemaakt. Inderdaad: een heel mooi pand in een fraaie omgeving.
    Ik wens u, mede namens mijn vrouw, echt ALLE GOEDS! en amdmultos annos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *