Opnieuw fragmenten van Dode Zeerollen gevonden

Archeologen hebben voor het eerst in circa zestig jaar weer fragmenten gevonden van wat sinds de jaren veertig van de vorige eeuw bekendstaat als de Dode Zeerollen. Het zijn tweeduizend jaar oude documenten, veelal gevonden in grotten in de Woestijn van Judea, die bij de Dode Zee op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever ligt.

De doorgaans opgerolde perkamenten documenten werden in grotten verstopt tijdens een Joodse opstand tegen de Romeinen in de jaren 132-136 na Christus. In de jaren 1947-1956 ontdekten archeologen de manuscripten, waarvan er veel een weerslag zijn van boeken van de Hebreeuwse Bijbel. 

Volgens de Israëlische autoriteiten zijn er nu behalve onderdelen van de Dode Zeerollen ook onder meer munten, een zesduizend jaar oud skelet en “de oudste mand in de wereld” gevonden. De mand moet zeker tienduizend jaar oud zijn.

Volgens Israel Hasson van de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten (IAA) is de grote zoekoperatie in het woestijngebied begonnen, omdat er ook plunderaars op de loer liggen. Hij roept op nog meer tijd en geld te besteden aan het zoeken naar deze bijbelse documenten, omdat nog slechts de helft van het beoogde woestijngebied daadwerkelijk is doorzocht en er nog veel meer grotten zijn waarvoor rovers belangstelling voor hebben.

klik hier voor meer informatie uit Iraël over de Dode Zeerollen

bron: kro-ncrv.nl

beeld: historiek.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *