Opnieuw magere Paasvieringen in katholieke kerken

De rooms-katholieke bisschoppen van Nederland zien geen ruimte voor versoepeling van de coronamaatregelen met Pasen. Voorlopig blijven dus in de rooms-katholieke kerkgebouwen en kapellen de veiligheidsvoorschriften bij liturgische bijeenkomsten van kracht.

Het besluit van de Nederlandse Bisschoppenconferentie werd vandaag genomen naar aanleiding van de recente persconferentie van het demissionaire kabinet. Daarbij heeft het episcopaat ook de recent door het Interkerkelijke Overleg in Overheidszaken (CIO) uitgebrachte Routekaart voor de Kerken betrokken.

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland hield zich al aan de nu op de Routekaart geïntroduceerde lijn voor de situatie “zeer ernstig” en dat blijft zo. De bisschoppen handhaven daarom de maatregelen en aantallen van het bestaande protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’, waarmee zij hun lijn sinds oktober 2020 voortzetten. Dat betekent onder meer geen samenzang, bij voorkeur één cantor en maximaal vier zangers en handhaving van alle overige maatregelen inzake reservering, hygiëne en het dragen van mondkapjes.

Avondklok 
De verlenging van de avondklok met wijziging van de aanvangstijd naar 22.00 uur betekent dat de aanvangstijden van de vieringen van het Paastriduüm – in het bijzonder van de Paaswake – zodanig worden vervroegd dat gelovigen vóór 22.00 uur thuis kunnen zijn, ook als dit betekent dat de Paaswake daarmee op een moment begint dat de duisternis nog niet is ingetreden.

De bisschoppen realiseren zich dat dit jaar net als vorig jaar de viering van Pasen anders dan anders zal zijn. Zij roepen op om in alle omstandigheden wel het feest van Pasen te vieren.

bron: kro-ncrv.nl

beeld: © https://www.internetgazet.be/afb/groot/paaswake-in-beringen-mijn.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *