Spanje legaliseert als vierde EU-lidstaat euthanasie

Spaans parlement
Congres van Afgevaardigden op 18-3-2021 (EPA/ZIPI)

Spanje legaliseert euthanasie en hulp bij zelfdoding voor volwassenen die ernstig of ongeneeslijk ziek zijn. Er zijn weinig landen in de wereld waar dat mogelijk is. In de Europese Unie kan dat verder alleen in Nederland, België en Luxemburg.

De legalisering werd gesteund door 202 parlementariërs. 141 leden waren tegen, 2 stemden niet. Rechtse en religieuze partijen zijn tegen de nieuwe wet. De rechts-populistische partij Vox stelt “het leven ligt niet in handen van de autoriteiten” en kondigt een gang naar de rechter aan.

In Spanje wordt al lange tijd gesproken over euthanasie. De wet werd opgesteld nadat de regering van premier Pedro Sánchez door het publiek onder druk was gezet vanwege een aantal spraakmakende zaken. De bekendste is die van Ramón Sampedro. Zijn decennialange streven naar euthanasie werd vastgelegd in The Sea Inside, een Hollywood-film uit 2004 die een Oscar won.

“Vandaag zijn we een land geworden dat menselijker, eerlijker en vrijer is”, schreef de 49-jarige socialist Sánchez enkele minuten na de stemming op Twitter. “De euthanasiewet, die door de samenleving wordt geëist, is eindelijk werkelijkheid geworden.”

Verzoeken voor euthanasie en hulp bij zelfdoding kunnen in Spanje worden ingediend bij regionale commissies, die binnen drie maanden worden opgezet. Personen die verzoeken indienen, moeten onder meer volledig bij bewustzijn zijn en legaal in Spanje wonen.

De Spaanse Bisschoppenconferentie bracht eerder een verklaring uit over het wetsvoorstel. Euthanasie “is altijd een vorm van moord, aangezien het inhoudt dat de ene mens de dood van een andere veroorzaakt”, aldus de katholieke kerkleiders. De staat moet het menselijk leven beschermen in plaats van “de dood veroorzaken”.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek 

beeld: © https://inspanje.nl/images/news/6977em3x_m.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *