Vaticaan verbiedt privémissen aan zijaltaren in Sint-Pieter

nieuwe benadering privémissen |

Het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel heeft vandaag een instructie uitgevaardigd met betrekking tot de discipline van misvieringen in de Sint-Pietersbasiliek. Opvallend is dat er korte metten worden gemaakt met het oude gebruik dat individuele priesters privémissen aan zijaltaren opdragen.

De instructie komt van de Eerste Sectie van het Staatssecretariaat en is gericht aan de Buitengewone Commissie van de Kerkfabriek van de Sint-Pieter, aan de kanunniken van het Vaticaanse Kapittel en aan de Dienst Liturgische Vieringen van de Basiliek. 

In de instructie wordt in eerste instantie gewezen op het belang dat eucharistievieringen in de Vaticaanse Basiliek worden gehouden “in een klimaat van bezinning en liturgisch decorum”. 

Dan volgen er vijf bepalingen, die vanaf 22 maart van kracht zullen zijn. De eerste bepaling is het verbod op individuele vieringen. Nog steeds draagt een aantal priesters ‘s ochtends vroeg alleen aan een zijaltaar de mis op, enkel vergezeld door een misdienaar. Vóór het Tweede Vaticaans Concilie was dat de gewoonste zaak van de wereld. Kennelijk acht het Staatssecretariaat dit gebruik niet overeenstemmen met de principes van de liturgische hervormingen van het concilie. Een van die principes is de actieve participatie van lekengelovigen aan de Heilige Mis.

De tweede bepaling gaat over de mogelijkheid die priesters en gelovigen moeten hebben om deel te nemen aan de dagelijkse concelebraties op gezette tijden in de Kapel van het Koor en aan Altaar van de Cathedra. De derde zegt dat de concelebraties “liturgisch bezield moeten zijn, met de hulp van lectoren en cantoren”. De vierde geeft aan groepen pelgrims het recht om vergezeld door een bisschop of priester eucharistie te vieren in de Vaticaanse Grotten, de onderaardse ruimtes boven het graf van Petrus.

De vijfde bepaling beperkt de missen volgens de Buitengewone Vorm van de Romeinse Ritus (Tridentijnse ritus van 1962). Die mogen alleen nog maar door daartoe “geautoriseerde priesters” om 7.00 uur, 7.30 uur, 8.00 uur en 9.00 uur worden opgedragen in de Clementijnse Kapel van de Vaticaanse Grotten. Dat is opmerkelijk omdat paus Benedictus XVI in zijn motu proprio Summorum Pontificum (2007) iedere priester toestond een mis zonder gelovigen op te dragen volgens het Missaal van Johannes XXIII uit 1962. 

bron: America Magazine/kro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *