Kardinaal Marx ziet af van het Bondskruis van Verdienste

Kardinaal Marx: “Ik neem kritiek heel serieus”

De Münchener kardinaal Reinhard Marx wil het BondsKruis van Verdienste niet in ontvangst nemen, dat deelde hij mee in een brief aan bondspresident Steinmeier. Er was kritiek op de kardinaal gekomen uit kringen van de slachtoffers van misbruik in de kerk.
“Ik neem de kritiek die nu wordt geuit door mensen die te maken hebben met seksueel misbruik in de kerk zeer serieus, ongeacht de juistheid van de individuele verklaringen in open brieven en in de media”, schrijft kardinaal Reinhard Marx ( 67). Hij ziet het voor zichzelf als persoon en als ambtsdrager van de kerk verplicht om ermee in het reine te komen.
Tegelijkertijd bedankte de kardinaal de president voor de “hoge eer van de onderscheiding”, waaraan Steinmeier had vastgehouden “ook in reactie op publieke kritiek”.


Een voorbeeld

Marx is zich ervan bewust dat de onderscheiding ook aanleiding geeft voor zelfkritische beschouwing van zijn werk en het werk van de katholieke kerk als geheel.
De kardinaal sprak de hoop uit dat zijn stap een voorbeeld zou kunnen zijn “ik hoop dat verdere verwerking en, indien mogelijk, genezing op het gebied van seksueel misbruik in kerk en samenleving voor mij een belangrijk aandachtspunt blijft”.

Respect voor besluit
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier respecteert de beslissing van de Münchener kardinaal Reinhard Marx om af te zien van de toekenning van het Kruis van Verdienste. De president heeft, ook toen er kritiek kwam vastgehouden aan zijn besluit de onderscheiding toe te kennen.

lees het volledige bericht op Domradio.de

beeld: ©
Copyright: Erzbischöfliches Ordinariat München (EOM) / Lennart Preiss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *