Vaticaan gedenkt Armeense genocide

Kardinaal Leonardo Sandri, prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, heeft vandaag tijdens een mis de Armeense genocide herdacht. Ter gelegenheid van de 106de verjaardag van de volkerenmoord sprak hij in het Pontificaal Armeens College in Rome van een “smet op de geschiedenis van de mensheid”.

Sandri, tevens vicedeken van het College van Kardinalen, zei dat het Armeense volk “systematisch” groot lijden was aangedaan. Desondanks verloren de Armeniërs de “schat van het geloof” niet. De volkerenmoord van toen “dwingt ons elke dag de kwestie van het kwaad in de menselijke geschiedenis onder ogen te zien”, aldus Sandri tijdens de viering, die werd bijgewoond door de ambassadeur van de Republiek Armenië bij de Heilige Stoel. 

In een vandaag uitgebrachte verklaring sprak Joe Biden over de verschrikkingen van 1915 tot 1917 en erkende als eerste Amerikaanse president dat er sprake van een genocide was. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu wijst Bidens erkenning volledig van de hand. “Niemand hoeft ons iets over ons eigen verleden te vertellen. Deze hele verklaring is populisme en ondermijnt de band tussen de landen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft in een verklaring dat Biden geen juridische basis heeft voor deze uitspraak. Een woordvoerder van president Recep Erdoğan zegt dat de VS naar hun eigen verleden moeten kijken.

De Armeense premier noemt de erkenning een “krachtige stap richting rechtvaardigheid en een sterke steun voor de nakomelingen van de slachtoffers”.

Biden zegt dat hij niemand wil beschuldigen, maar dat hij met de erkenning van de genocide wil voorkomen dat het nog een keer gebeurt. “Laten we ons voornemen om dit soort wreedheden te voorkomen vernieuwen en laten we verzoening en vergiffenis nastreven.”

Op 24 april 1915 begon het Ottomaanse Rijk met de systematische arrestatie, verdrijving en moord op christelijke Armeniërs. Het optreden van de regering van de zogenaamde Jong-Turken had tot gevolg dat tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog volgens schattingen tot 1,5 miljoen mensen de dood vonden. Tot op de dag van vandaag weigert Turkije de gebeurtenissen van die tijd als genocide te erkennen.

Paus Franciscus sprak in juni 2016 van “genocide” tijdens zijn apostolisch bezoek aan Armenië. Het jaar daarvoor had hij dat ook gedaan. Uit boosheid daarover riep president Erdoğan de Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel terug naar Turkije.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: © amnesty international

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *