Franciscus loopt vooruit op uitspraak rechter inzake vermeend misbruik

Studenten van het kleinseminarie Pius X tijdens liturgie in Sint Pieter

Volgens berichten in de media wil paus Franciscus het kleinseminarie naast de Sint-Pietersbasiliek uit Vaticaanstad verhuizen. Dit zou betekenen dat hij de uitspraak in een strafzaak wegens vermeend misbruik op het seminarie niet afwacht.

De Romeinse krant “Il Messaggero” meldde dat de paus de leiding van het kleinseminarie al dit besluit heeft meegedeeld.
Naar verluidt zou een misdienaar daar, die priester wilde worden, tussen 2006 en 2012 andere jongens hebben gepest en seksueel misbruikt. De aangeklaagde, die als tutor aan het seminarie werkte, en zijn slachtoffers waren aan het begin van de betreffende periode minderjarig.

De voormalige rector van het seminarie, nu 71 jaar oud, wordt beschuldigd van het beschermen van de verdachte, het promoten van zijn latere priesterwijding en het belemmeren van onderzoeken ondanks beschuldigingen. De aanklager van het Vaticaan beschuldigt hem daarom van medeplichtigheid aan misbruik.
Volgens waarnemers bij het proces wordt het bemoeilijkt door een gebrek aan herinneringen of door tegenstrijdige en vaak wisselende getuigenissen.

Breng het in een transparantere omgeving

Met deze verhuizing wil Franciscus de jongens uit de beslotenheid van de Vaticaanse muren naar een transparantere omgeving brengen, aldus de “Messaggero”.

Het “Preseminario Pio X.” dat een door de staat erkend diploma afgeeft aan het einde van de opleiding is de enige voorziening in het Vaticaan die minderjarigen opvangt. De jongens daar worden ook ingezet als acolieten bij liturgische vieringen in de Sint-Pietersbasiliek.

bron: domradio.de

beeld: www.operadonfolci.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *