Hoe homovriendelijk zijn de kerken in Europa?

Deze ranglijst laat het zien

Op de allereerste ranglijst van het klimaat voor homoseksuelen in kerken in Europese landen scoort de Nederlandse rooms-katholieke kerk slecht. De Protestantse Kerk staat juist in de top-vijf van de ‘regenboogindex’.

door Maaike van Houten in Trouw

De positie van homoseksuelen en transgenders is in de rooms-katholieke kerk in Nederland slechter dan in veel andere Europese landen. De katholieke kerk in Duitsland staat in Europa het meest open voor LHBTI+’ers.

Dat is af te leiden uit de ranglijst van homovriendelijkheid van 46 katholieke, protestantse en oosters-orthodoxe kerken in 33 Europese landen. De Protestantse Theologische Universiteit (PthU) publiceert deze eerste regenboog-index voor kerken vrijdag, als onderdeel van een groot onderzoek naar de ‘inclusiviteit’ van kerken. ….

De Nederlandse katholieke kerk staat op plaats 30, in de onderste helft van de lijst. Frankrijk, Italië en België staan hoger en ook in de katholieke kerk in Ierland, Roemenië en Hongarije is de positie van LHBTI+’ers beter.

lees het artikel in Trouw

Homopriesters: Wij zegenen het homohuwelijk wél

Homostellen die hun huwelijk willen laten zegenen in de katholieke kerk, zijn welkom bij de kleine groep geestelijken die zijn aangesloten bij het Werkverband van katholieke homo-pastores. In een open brief aan de Nederlandse bisschoppen kondigen ze aan het verbod op het kerkelijke homohuwelijk te negeren.

PKN komt met handleiding om transgenders voor, tijdens of na hun transitie te zegenen

De Protestantse Kerk in Nederland komt met materiaal waarmee transgenders in een eredienst hun nieuwe naam en identiteit kunnen presenteren en zich laten zegenen.

beeld: https://www.nporadio1.nl/images/2020/05/21_02447295ed_rainbow-flag-4426296_960_720.jpg

3 Comments

 1. Ook als bisexuele priester zal ik op aanvrage homohuwelijken inzegenen.

  Groeten,

  Jan Adolfs r.k. priester

 2. Kardinaal Eijk is punt 1; maar al zijn aanhangers?
  Zonder aanhangers, was het niet mogelijk.
  Waarom is Nederland zo slaafs geworden aan gezag op grond van macht?
  Wij zijn opo dit moment een van de meest conservatieve kerkprovincies in Europa…
  Waarom????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *