Kan God willen wat een katholiek niet kan?

Katholieke vrouwen die willen dat er iets verandert in de kerkelijke ambtstheologie zouden dit kunnen bevechten door ongehoorzame daden te stellen. Dat zegt zuster Katharina Kluitmann OSF, voorzitter van de Duitse Conferentie van Oversten van Religieuze Orden (DOK), in een gisteren gepubliceerd interview met Kirche und Leben.

Zuster Kluitmann, provinciaal-overste van de Franciscanessen van Lüdinghausen, roept vrouwen op te strijden voor verandering door middel van theologisch onderzoek en debat. Maar de sterkste manier om verandering te bewerkstelligen is ongehoorzaam te zijn aan de door bisschoppen opgestelde regels: “Preken ook al mag ik dat niet; de Eucharistie vieren ook al mag ik dat niet; de Kerk verlaten of me bekeren. Niet al deze vormen zouden de mijne zijn. En toch kan ik mensen begeleiden die een weg gaan die de mijne niet zou zijn.”

Zuster Kluitmann is doctor in de psychologie. Als psychotherapeut begeleidt zij mensen die in een geloofscrisis zitten. Ook treft ze vrouwen die menen dat ze geroepen zijn tot priester of diaken. Zij stuiten op grote weerstand omdat vrouwen worden uitgesloten van het wijdingssacrament. Kluitmann raadt hun aan de dialoog met de hiërarchie hierover aan te gaan. Bovendien, vindt de franciscanes, moet het kerkelijk gezag de vraag worden gesteld: ‘Wie bent u om God te hinderen?’ 

Het is aan de Kerk te beoordelen of een roeping authentiek is. Nu zijn dat alleen mannen van een bepaalde opleiding en leeftijd die dat oordeel vellen. Volgens Kluitmann staat dat haaks op ontwikkelingen in de samenleving. In bedrijven kan een dergelijke gebrek aan diversiteit niet meer, aldus Kluitmann. Diversiteit zou volgens haar ook in de Kerk een belangrijke waarde moeten zijn. Ook om daarmee te voorkomen dat er charisma verloren gaat. 

De DOK-voorzitter zegt dat zij bepaalde elementen van het priester-zijn zelf zou willen beleven. “Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld graag als biechtvader werken, terwijl het voorgaan in de eucharistie mij helemaal niet aanspreekt.”

De DOK telt ongeveer 12.600 vrouwelijke en 3.500 mannelijke leden.

lees het volledige interview in Kirche und Leben

bron: kirche und leben/kro-ncrv

beeld: youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *