‘Oecumenische Kerkendag’ (D): van 2.500 naar 800 activiteiten

De derde editie van de Ökumenischer Kirchentag (ÖKT), de oecumenische kerkendag, vindt plaats van vandaag, Hemelvaartdag tot en met zondag 16 mei 2021, en omwille van corona, noodgedwongen grotendeels digitaal. In een interview met Katholischen Nachrichten-Agentur (KNA) benadrukt Thomas Sternberg, de katholieke voorzitter van het evenement, dat oecumenische kerkcongressen geen demarcatiemanifestaties (in het Duits: Abgrenzungsveranstaltungen) zijn. Sinds de première in Berlijn in 2003 zijn volgens Sternberg de Katholikentage meer protestant en de (protestantse) Kirchentage meer katholiek geworden.

Corona

Sternberg, oud-CDU-politicus en aan zijn laatste jaar als voorzitter van het Zentralkomitee der deutschen Katholiken (ZdK, het invloedrijke overleg- en adviesorgaan van leken binnen de Duitse katholieke Kerk) bezig, geeft grif toe dat er op de noodgedwongen digitale ÖKT in Frankfurt heel wat ontbreekt: volle trams, grote zalen, spontane samenzang … Hij zegt te hopen dat op de Katholikentag in Stuttgart in 2022 en op de Kirchentag in Neurenberg in 2023 opnieuw hechte gemeenschap, nabijheid en ontmoetingen mogelijk zullen zijn.

Van 2.500 naar 80 evenementen! Nu zit ik het grootste deel van mijn tijd in een hotel voor een scherm … Thomas Sternberg

Sternberg onderstreept dat de ÖKT niet zomaar een jaar kon worden uitgesteld. Vanwege de krappe timing voor katholieke en kerkelijke congressen had de bijeenkomst op zijn vroegst in 2027 kunnen worden ingehaald.

Sterk signaal

Ondanks het nieuwe opzet verwacht Sternberg een sterk signaal uit Frankfurt – ook al heeft het noodgedwongen terugschroeven van 2.500 evenementen naar ‘amper’ 800 veel sterk geëngageerde mensen teleurgesteld. Hij hoopt dat groepen en kringen na een evenement bij elkaar komen om ideeën uit te wisselen.

We hadden ons voorbereid op een daverend feest met 150.000 mensen, zucht Sternberg. Zelfs op een enkele Katholikentag heb ik ongeveer 20 verplichtingen en optredens. Nu zit ik het grootste deel van mijn tijd in een hotel voor een scherm …

klik hier voor de website van de Kirchentag

Bron: VaticanNews/KNA/kerknet

Steun Kerknet en ontvang het luxemagazine OH GOD! Nr.2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *