Ook kardinalen en bisschoppen kunnen voor Vaticaanse strafrechter komen

Kardinalen en bisschoppen die ingezetenen zijn van Vaticaanstad kunnen voortaan voor de civiele rechter van de pauselijke stadstaat worden gesleept. Paus Franciscus heeft deze hervorming doorgevoerd in de strijd tegen corruptie. Eerder konden deze geestelijken alleen voor een speciale hoge raad van kardinalen worden berecht.

De aanpassing van het strafrecht gaat vandaag in. De paus schrijft in een  motu proprio dat met de maatregel het principe van de gelijkheid van alle gedoopten wordt doorgevoerd. Privileges voor hoge geestelijken worden dus afgeschaft. Zij kunnen echter pas door een Vaticaans tribunaal worden berecht als de paus daarvoor toestemming heeft gegeven.

Het strafrecht binnen de Vaticaanse stadstaat moet worden onderscheiden van het canoniek strafrecht, dat zich bezighoudt met kerkelijke vergrijpen.

Franciscus is bezig met een strijd tegen corruptie binnen het Vaticaan. Gisteren werd een regel ingevoerd waardoor medewerkers geen geschenken van boven de 40 euro mogen aannemen.

Paus kondigt ingrijpende anticorruptiewet af (29-4-2021)

Bijna een jaar geleden kwam hij met strengere regels voor aanbestedingen door het Vaticaan. Bovendien verplichtte Franciscus zijn bestuur om zuinig en transparant te zijn bij de aanschaf van goederen.

bron: Vatican Media/kro-ncrv

beeld: https://kro-ncrv.nl/sites/kro-ncrv-nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *